Skip to main content

Persiapan Sebelum Nikah – 3 Tips Penting

Kalau sudah ada calon memang digalakkan untuk teruskan sahaja perkahwinan. Benda yang baik ini memang patut untuk diteruskan dan kalau boleh jangan dilambat-lambatkan. Khusus untuk anda, pada kali ini, kami ingin membawakan kepada anda persiapan sebelum nikah sama ada untuk lelaki dan perempuan. Ini penting untuk anda membawa bahtera perkahwinan anda sehingga ke akhir hayat.

Persiapan yang kami ingin nyatakan di sini tidak terhad kepada persiapan material sahaja, tetapi adalah berkisar juga kepada persiapan kerohanian dan apa yang anda perlu lakukan untuk sebuah perkahwinan yang membawa kepada kebahagiaan. Ini penting untuk anda terutama lelaki dalam membawa perkahwinan yang bahagia sehingga ke akhir hayat.

#1 Persiapan Mental – Mindset Anda

Penting untuk anda persiapkan mental anda agar perkahwinan ini kekal sehingga ke akhir hayat. Memang lumrah yang setiap orang ini mempunyai kelemahan dan kekurangan, dalam sebuah perkahwinan ini, memang anda akan nampak kekurangan pasangan anda dan terima sahaja. Cuba perbaiki perkahwinan anda dan hubungan sesama anda agar berkekalan sehingga ke akhir hayat.

Lengkapkan diri dengan perkara-perkara penting seperti asas dalam agama, solat, ibadat, mengaji dan juga yang penting sekali bab nafkah anak dan juga isteri. Kalau anda tanya buku, saya sarankan anda cuba sebaik mungkin untuk menbaca buku ini, boleh dapatkan di link SINI.

Memang setiap masa anda kena fahami aspek mindset ini dan cuba improve diri setiap masa. Pada masa anda rasa yang anda sudah perfect dan tak perlu tahu lagi bab kerohanian ini, pada masa tersebut anda sudah silap dan memang kena teruskan dengan pembacaan ini.

#2 Persiapan Hantaran

Dah ready dari segi mindset, tiba masa untuk persiapan hantaran pula. Kalau nak ikutkan, hantaran ini tidaklah perlu memakan kos yang terlalu tinggi sebenarnya. Yang penting persefahaman antara suami dan isteri membolehkan hantaran ini dibincangkan lagi. Kalau ikutkan sekarang ini, memang kos kenaikan harga barang menyebabkan banyak barangan yang semakin lama semakin naik. Jadi, kalau dapat berjimat bab hantaran dan buat majlis yang simpe pun sudah sangat bermakna dan berbaloi.

Boleh baca artikel saya di sini berkenaan dengan bab hantaran yang simple. Kalau nak berjimat bab barangan hantaran pula, boleh tengok beberapa item di sini untuk lelaki. Untuk perempuan pula anda boleh lihat apa yang artikel ini boleh berikan kepada anda.

#3 Persiapan Majlis

Salah satu aspek yang sangat dititikberatkan dan memakan kos yang besar adalah majlis perkahwinan. Ianya memang memakan kos dan belanja yang besar untuk majlis perkahwinan anda. Cuba bayangkan kalau anda ambil pakej catering, sehingga RM10 untuk satu kepada dan anda menjemput sehingga 1000 tetamu, tentunya kos yang terlibat adalah RM10000. Ianya satu jumlah yang banyak, cukuplah majlis yang simple dan untuk doorgift pula, boleh dapatkan beberapa pilihan di artikel ini.

Ini adalah antara beberapa item penting checklist majlis perkahwinan, tidak perlukan pdf ataupun excel, yang ini sudahpun memadai. Untuk cara isi borang nikah dan dokumen yang berkaitan untuk nikah pula boleh rujuk kepada majlis agama yang terdekat. Ini adalah antara rujukan yang asas, tetapi kalau anda mempunyai bajet yang besar untuk majlis yang lebih gempak, tiada masalah. Cuma satu, kalau boleh elakkan daripada pembaziran. Artikel ini adalah lebih kepada cara untuk membuat majlis yang simple dan yang penting sekali adalah, ianya mendapat keberkatan.

Deko Bilik Tidur – 3 Tips Mudah

Kali ini kami ingin berikan tips berkenaan dengan cara untuk deko bilik tidur yang simple tapi memberikan impak yang baik pada keadaan persekitaran tempat anda tidur dan lain-lain. Untuk membuat hiasan bilik tidur utama ini, tidaklah memerlukan bajet yang terlalu besar, cukup anda tahu teknik yang betul sudah memadai agar menjadikan ruangan bilik tidur anda nampak moden dan kemas.

Kali ini, kami ingin berikan anda beberapa tips berkenaan dengan “interior design” secara basic bagi membolehkan anda untuk membuat hiasan di bilik anda dengan mudah dan cantik. Tidak kira sama ada untuk hiasan bilik tidur rumah kampung ataupun rumah teres, anda masih boleh menghias agar kelihatan cantik dan kemas sesuai dengan bajet anda. Sekali lagi, tidak perlukan bajet yang terlalu tinggi untuk rumah yang anda mahukan.

Beberapa Tips Untuk Deko Bilik Tempat Tidur Anda Simple tapi Cantik

#1 Terlalu Banyak Barang

Adalah lebih elok untuk anda sikitkan barang yang ada dalam rumah anda, lagi sikit barangan yang anda ada, lagi mudah dan lagi bagus untuk hiasan di rumah anda. Kalau boleh buang perabut yang tidak perlu dalam tempat tidur anda dan juga satu lagi, buang baju-baju yang sudah lama tidak digunakan. Biasanya kalau lelaki memang tidak mempunyai baju yang terlalu banyak, tetapi kalau perempuan, memang kena banyak baju yang sudah tidak dipakai lagi. Perempuan memang kena sentiasa beli banyak pakaian dan baju yang baru.

Jadi, tips yang pertama adalah untuk buang pakaian dan perabut yang tidak digunakan. Kami lebih rekemen kalau anda dapatkan perabut yang lebih moden untuk rumah anda. Nak tahu perabut apa? Boleh tengok artikel ini untuk dapatkan beberapa pilihan perabot moden pada harga yang murah dan terbaik.

#2 Belajar Serba Sedikit Berkenaan Dengan Interior Design

Memang kena ada ilmu serba sedikit berkenaan dengan teknik hiasan dalaman ini. Nak mudah, ebook ini sahaja sudah memadai. Nak cara lain, kami sarankan untuk anda pergi ke sales gallery berdekatan dengan rumah anda. Daripada sales gallery tu, anda dapat lihat suasana rumah, hiasan yang diguankan dalam bilik tidur semuanya memang disusun oleh pakar yang berkenaan. Perhatikan kedudukan katil, almari dan lain-lain. Susunan seperti ini memang mempunyai sebabnya yang tersendiri.

Daripada situ, anda belajar ataupun cuba tiru sususnan yang sama untuk rumah anda. Makeover perabut dan susnan agar bilik yang kecil pun sudah boleh nampak luas. Ini adalah antara tips yang paling mudah, sekali lagi, nak dapatkan perabut berkualiti, boleh lihat apa yang artikel ini tawarkan.

3 Pilih Tema

Untuk tema memang kena ada asas hiasan dalaman. Apapun, anda boleh dapatkan banyak bahan diinternet ini, tetapi kami rekemen ebook INI kerana lebih mudah. Kalau bahan yang ada di internet ini memang terlalu banyak dan tidak disusun. Tema bilik pun penting untuk membolehkan anda untuk mendapatkan keadaan bilik tidur yang cantik dari segi susunan dan lain-lain. Bila anda mempunyai warna tema, sebagai contoh tema moden, lebih mudah untuk anda mendapatkan pilihan perabot yang bersesuaian.

Bak tips yang lebih menarik lagi? Kami rekemen anda tengok video di bawah ini. Ianya akan sedikit sebanyak memberikan input dan idea kepada anda untuk design dan teknik deko terbaik. Kalau nak lebih mudah, ebook di atas pun adalah antara alternatif terbaik yang kami boleh rekemen kepada anda.

Apapun, ini adalah antara beberapa tips terbaik untuk anda deko rumah dan bilik tidur anda. Yang penting adalah, susunan ini terbaik dan memudahkan anda.

Cordless Drill Terbaik – 5 Pilihan Untuk Anda

Sekarang ini ramai yang mencari cordless drill terbaik untuk kegunaan rumah mereka. Tidak hanya mereka yang bekerja ataupun bertukang, yang berada di rumah juga menggunakan alat ini untuk pelbagai urusan dan kegunaan. Lebih-lebih lagi kalau berkaitan dengan langsir, ataupun menampal pelbagai barangan di dinging, memang memerlukan alat ini. Paling kurang, kami galakkan untuk anda ada satu alat ini dirumah masing-masing. Walaupun ianya tidaklah sepenting alatan kecemasan seperti ini, tetapi, lebih mudah kalau ada alat ini untuk anda gunakan untuk kegunaan rumah.

Sekarang ini pun, ada banyak jenama alatan seperti yang ada di pasaran untuk anda pilih yang mana yang paling sesuai dengan apa yang anda mahukan. Kalau dah jumpa yang mana yang paling sesuai, lebih mudah untuk buat pilihan dan pastikan, alang-alang membeli tu, biarlah berbaloi dengan harga dan anda boleh gunakan untuk satu jangka masa yang panjang.

Pilihan Yang Ada

Sebelum pergi lebih jauh untuk barangan seperti ini, adalah lebih baik kalau kita sendiri lihat apakah pilihan yang ada untuk barangan ini di pasaran Malaysia. Untuk pilihan yang ada, kami rekemen untuk anda lihat sendiri apa yang ada di bawah untuk anda dapatkan info lanjut berkenaan dengan barangan yang ada yang anda boleh dapatkan di rumah anda.

Untuk memudahkan anda membuat pilihan dan perbandingan, berikut adalah apa yang anda boleh pilih untuk barangan yang anda mahukan. Boleh tengok apa yang ada di bawah ini;

1 Cordless Drill Jenama Bosch – KLIK Untuk Harga dan Info

2 Drill Jenama Bosch – KLIK Untuk Pilihan Terkini

Memang mudah untuk membuat pembelian. Kalau dahulu, untuk alatan cordless ataupun drill tanpa wayar ini, anda hanya boleh membuat pembelian di kedai-kedai hardware terpilih sahaja, sekarang ini lebih mudah untuk anda buat pembelian di kedai-kedai online yang ada banyak pilihan sekarang ini. Kami paling rekemen untuk anda buat pembelian di Lazada. Lazada ini mudah dan cepat, serta dipercayai. Lagipun, banyak pilihan daripada pelbagai jenama yang ada di sana. Kalau anda beli di kedai hardware, ada kemungkinan yang barangan anda beli hanya terhad kepada jenama tertentu sahaja, tetapi tidak kalau anda beli di Lazada. Banyak pilihan yang anda ada untuk anda gunakan.

Tanpa Wayar – Memang Memudahkan

Teringat saya bila saya menggunakan alat ini dengan adanya wayar, memang susah dari segi pergerakan dan lain-lain tu. Kalau tiada wayar, lebih mudah untuk bergerak dan mudah untuk melakukan pelbagai pekerjaan dengan cepat dan pantas. Sama ada cas ataupun menggunakan bateri. Nasihat kami, kalau nak lebih mudah dan cepat, beli tanpa wayar adalah antara pilihan yang terbaik yang anda boleh dapatkan di pasaran sekarang.

Apapun, terpulang kepada anda untuk tentukan yang mana yang paling berbaloi dengan apa yang anda mahukan. Buat pilihan dan pilihlah yang terbaik untuk barangan yang anda mahukan.

Pilihan Lebih Murah dan Mudah

Kalau anda merasakan yang cordless drill ini mahal, jangan risau kerana anda masih lagi boleh memilih jenama lain atapun beli sahaja yang ada wayar. Cuma, kalau alang-alang membeli tu, adalah lebih baik untuk anda dapatkan yang tiada wayar kerana lebih mudah untuk anda gunakan pada jangka masa panjang.

Aksesori Lain

Ianya juga didatangkan dengan aksesori lain. Boleh tengok apa yang anda boleh dapatkan untuk aksesori lain di SINI. Apapun, terpulang kepada anda dan buat pilihan yang berbaloi dan terbaik.

Pokok Halau Nyamuk Untuk Rumah Anda

Nyamuk merupakan sejenis haiwan yang berbahaya. Nampak sahaja kecil tetapi membawa banyak kemudaratan kepada manusia. Banyak sangat wabak penyakit yang disebabkan oleh nyamuk ini yang telah menelan ribuan nyawa tidak hanya di Malaysia, malahan di seluruh dunia. Kali ini, kami ingin membawakan kepada anda berkenaan dengan pokok halau nyamuk yang anda boleh gunakan di rumah anda ataupun tips lain untuk rumah anda.

Disebabkan oleh nyamuk yang membawa banyak kesan buruk ini, anda boleh gunakan tips ini untuk rumah anda dan harapnya, ianya akan mengurangkan lagi bilangan nyamuk yang hadir. Tanaman ini tidaklah menghalau nyamuk sepenuhnya, tetapi sedikit sebanyak mengurangkan bilangan nyamuk yang masuk ke dalam rumah anda.

Apapun, anda boleh juga membaca artikel berkenaan dengan cara untuk menghalau lipas dalam kereta di SINI dan cara untuk halau tikus di rumah di SINI.

Apa Yang Anda Perlu Lakukan

Sebelum kami pergi kepada beberapa jenis pokok yang ada untuk menghalau nyamuk, yang penting sekali adalah kena pastikan yang rumah anda dalam keadaan bersih dan tiada air yang bertakung. Ini penting sekali untuk elak daripada nyamuk terus membiak di dalam rumah anda. Walaupun ada pokok ini di dalam ataupun di luar rumah anda, ianya hanya mengurangkan, saya ulang sekali lagi MENGURANGKAN bilangan nyamuk yang ada. Ianya tidak menghilangkan nyamuk daripada rumah anda.

Kami masih menggalakkan untuk anda menggunakan ubat nyamuk daripada pelbagai jenis pilihan yang ada sekarnag ini untuk anda pilih yang mana yang paling berkesan dengan apa yang anda mahu dan gunakan. Boleh tengok SINI untuk pilihan ubat nyamuk yang anda gunakan.

Nyamuk Pembawa Virus

Banyak nyamuk yang memang membawa virus yang berbahaya seperti Virus Zika, Denggi dan lain-lain lagi.Memang mencegah itu jauh lebih baik daripada mengubati. Jadi, nasihat saya, cegahlah dan elakkan daripada nyamuk terus menghantui hidup anda. Salah satu cara yang efektif untuk mencegah nyamuk daripada terus bermaharajalela adalah dengan menanam pokok yang boleh digunakan untuk menghalau nyamuk. Nak tahu pokok apa yang ada? Boleh tengok beberapa pilihan yang ada di bawah ini untuk anda mendapatkan info lanjut.

Pokok Untuk Halau Nyamuk Secara Efektif

#1 Pokok Jerimin

Ini antara pokok yang didakwa paling efektif untuk menghalau nyamuk dan ramai yang memberikan testimoni keberkesanan pokok ini dalam menjalankan fungsinya menghalau nyamuk yang ada di rumah. Ianya mengurangkan nyamuk dan menjadikan rumah anda lebih selamat. Kalau memang kawasan rumah anda itu merupakan kawasan yang sering diserang denggi dan lain-lain penyakit yang berkaitan dengan nyamuk, apa salahnya untuk anda tanam pokok ini dalam dalam dan luar rumah anda kan?

Harap memang tak banyak nyamuk yang tinggal selepas itu, dan sekali lagi jangan lupa, gunakan ubat nyamuk semasa tidur walaupun anda sudah menggunakan pokok ini.

#2 Pokok Serai

Serai ini selain daripada masak, anda boleh juga guankan untuk menghalau nyamuk terutama dalam kuantiti yang banyak. Kalau tanam di kawasan rumah ini, boleh juga gunakan untuk memasak, boleh jimat sedikit perbelanjaan rumah anda kalau anda menggunakan pokok ini.

#3 Pokok Pandan

Pokok pandan memang mengeluarkan bau yang harum dan antara pokok yang bagus untuk menghalau lipas dan semut. Tapi tahukah anda, pokok pandan ini juga bagus untuk menghalau nyamuk terutama kalau anda tanam di luar rumah. Boleh amalkan untuk lihat keberkesanan pokok ini.

#4 Rose Geranium

Ini adalah antara pokok yang popular untuk halau nyamuk. Nak dapat tak susah, boleh pergi ke nurseri berdekatan dan tanyakan pokok ini kepada mereka.

Apapun, ini adalah antara 4 pokok yang sesuai untuk anda gunakan untuk halau nyamuk. Anda boleh buat pilihan dan pilih yang mana yang terbaik berdasarkan kepada apa yang anda mahukan.

Lipas Dalam Kereta – 3 Cara Mudah Untuk Tangkap

Sesiapa yang allergik dengan lipas tu, memang tidak akan selesa kalau ada lipas yang ada dalam kereta. Lagila kalau lepas basuh kereta dan gunakan rawatan bakteria pun, lipas masih berkeliaran lagi dan setelah mencuba bermacam-macam cara pun, tetap masih ada dan siap beranak pinak lagi lipas-lipas ni dalam kereta.

Jadi, pada artikel kali ini, kami terpanggil untuk memberikan kepada anda beberapa tips penting untuk cara halau lipas dalam kereta agar tidak beranak dan mengurangkan jumlah lipas yang ada. Harap 3 tips yang akan kami kongsikan ini akan sedikit sebanyak membantu anda untuk menghilangkan jumlah lipas yang ada dalam kereta. Ianya tidak susah dan memang anda boleh lakukan dengan mudah.

Anda juga boleh membaca artikel kami berkenaan dengan cara halau tikus dan satu lagi cara bunuh tikus di sini.

Tips Untuk Hilangkan Lipas Dalam Kereta

Boleh amalkan beberapa tips ini untuk memudahkan anda menghalau lipas. Ini adalah 3 cara ataupun tips untuk elak daripada lipas yang datang dalam kereta. Saya sendiri telah mencuba teknik ini dan lihat ianya berkesan untuk mengurangkan jumlah lipas yang ada di dalam kereta.

#1 Pastikan Kereta Sentiasa Bersih

Ini memang salah satu tips yang penting dan memang anda kena pastikan yang kereta yang anda naiki itu sentiasa bersih dan kemas. Kalau malas nak basuh kereta sendiri tu boleh ke car wash berkdekatan. Untuk kereta, pastikan yang anda lakukan pembersihan berkala seminggu sekali ataupun boleh gunakan vacuum ataupun car vacuum cleaner sebulan sekali. Kalau ada car vacuum cleaner ini lebih mudah dan cepat kerana anda boleh bersihkan bahagian dalam kereta dengan cepat dan berkesan. Boleh tengok pilihan vacuum kereta di SINI.

Yang paling penting untuk elak lipas adalah bahagian dalam kereta sentiasa bersih dan sentiasa di vacuum. Jangan lupa juga untuk anda gunakan antiseptik ataupun anti bakteria ini untuk dalaman kereta anda untuk memudahkan anda membersihkan kereta anda dan biar anda pun selesa dengan kereta yang anda gunakan. Alang-alang dah bersihkan bahagian dalam tu, bersihkan bahagian luar juga.

#2 Campuran Minyak, Marjerin dan Susu Sejat

Tips ini merupakan tips yang menjadi tular di internet satu ketika dahulu. Nak gunakan memang mudah dan tips memerlukan kos yang banyak. Hanya minyak, marjerin dan susu sejat dan satu lagi adalah bekas untuk memasukkan kesemua bahan ini. Nak gunakan tips ini, boleh gunakan tips di bahagian bawah ini;

1 Sediakan bekas, apa-apa bekas pun boleh untuk menakung minyak dan bahan-bahan lain.

2 Masukkan minyak sehingga ¾ daripada bekas tersebut, jangan terlalu penuh takut nanti tumpah semasa nak bawa ke dalam kereta nanti

3 Masukkan margerin satu sudu dan susu sejat serta gaulkan sehingga sebati

4 Masukkan dalam kereta, di mana-mana bahagian dan biarkan semalaman untuk anda lihat hasilnya sama ada terdapat lipas yang terperangkap ataupun sebaliknya.

Gunakan cara ini dan lihat hasilnya sama ada berkesan ataupun sebaliknya. Saya sendiri pun pernah gunakan tips yang viral ini dan lihat ada lebih kurang 30 lipas yang terperangkap termasuklah anak-anak lipas. Boleh gunakan tips ini kalau anda mempunyai masalah lipas yang serious dalam kereta.

#3 Gunakan Sabun Pencuci

Ini pun antara tips yang anda boleh gunakan dan ternyata berkesan. Beli satu serbuk sabun, kami rekemen jenama Fab Total dan biarkan terbuka dan lihat hasilnya.

Tak tahu kenapa lipas suka dengan sabun ini dan banyak pula yang mati. Apapun, boleh gunakan tips ini juga kalau anda tidak mahu ada lipas dalam kereta anda. Saya sendiri pernah cuba dan ianya berkesan.

Ini adalah beberapa tips penting untuk halau lipas yang berkeliaran dalam kereta. Cuba dan lihat hasilnya.

3 Cara Bunuh Tikus – Anda Tak Perlu Risau Lagi

Kali ini kami ingin berikan tips berkenaan dengan cara bunuh tikus. Ini kalau anda mempunyai masalah tikus yang serious dalam rumah dan tak tahu cara nak bunuh kesemua tikus-tikus ini. Kalau nak bunuh tikus ini, tentu sahaja selepas anda dapat tikus itu ataupun biarkan dia terperangkap dalam sangkat. Sebelum teruskan membaca artikel ini, elok dahulu anda dapatkan info lanjut berkenaan dengan cara halau tikus di rumah di SINI.

Boleh baca artikel berkenaan kalau anda mempunyai masalah dengan tikus yang terlalu banyak. Tikus merupakan haiwan yang membawa banyak penyakit dan memang kalau anda nampak sudah ada 1 atau 2 tikus di rumah tu, cepat-cepat halau mereka. Kalau anda biarkan dan lambat ambil tindakana, memang bersarang tikuslah rumah anda nanti. Jadi, sebelum membiak, lebih baik anda hapuskan dan halau mereka dari rumah anda.

Tips Untuk Bunus Tikus di Rumah Anda

#1 Racun Tikus

Salah satu cara yang paling mudah untuk membunuh tikus adalah menggunakan racun tikus. Ianya memang mudah dan senang untuk anda dapatkan di pasaran ataupun di kedai hardware berhampiran dengan rumah anda. Beli dan taburkan di kawasan rumah ataupun tempat yang ada banyak tikus.

Sebelum gunakan cara ini, ada 2 perkara yang anda perlu ambil tahu kalau anda nak gunakan cara ini. Yang pertama adalah, kalau rumah anda mempunyai anak kecil, tidak digalakkan untuk anda gunakan cara ini. Takut nanti anak kecil anda itu yang termakan racun tikus, kan dah naya. Satu kerja nak kena bawa ke hospital yang berdekatan. Yang kedua adalah, tikus merupakan makhluk yang pintar dan cepat berfikir. Jika ada rakan mereka yang dah memakan racun ini dan mati, mereka tidak akan makan lagi racun ini, percayalah, saya pernah mengalami perkara ini dan mereka memang begitu. Kalau nak gunakan racun tikus ini, boleh dapatkan di SINI.

#2 Bela Binatang Peliharaan

Membela binatang peliharaan adalah salah satu cara yang paling ekeftif terutama kalau anda dah cuba bermacam-macam cara, bermacam perangkap tetapi tikus tetap datang dan tak pernah hilang. Memang anda tahu tikus merupakan makanan kucing dan tiada masalah kalau anda membela seokor kucing di dalam rumah untuk menghalau tikus. Kalau anda mempunyai masalah untuk membela seekor kucing, boleh jadikan ini sebagai langkah terakhir anda untuk membunuh tikus.

Kucing untuk didalam rumah, kalau anda mempunyai premis yang besar seperti pasar ataupun kedai makan, antara tips yang dikongsikan oleh Dr Hafidzi di SINI adalah menggunakan burung hantu untuk mengawal populasi tikus ini. Burung hantu merupakan haiwan pemburu dan sangat sesuai untuk mengurangkan populasi tikus di sesuatu kawasan. Boleh tengok artikel ini untuk mendapatkan info lanjut.

#3 Lemaskan Di Dalam Air

Teknik ini agak kejam dan jangan lakukan kalau anda tidak sanggup. Anda kata ada tikus yang terperangkap dalam sangkar seperti sangkar INI, tentu anda tak tahu apa yang patut anda lakukan selepas itu kan? Salah satu cara adalah dengan merendam tikus tersebut di dalam air sehingga mati lemas. Apabila anda sudah pasti yang tikus ini mati lemas, barulah buang atau tanam tikus ini.

Tetapi tips ini tidaklah dapat menghilangkan ataupun menurangkan populasi tikus, cuma bila anda sudah dapat menangkap tikus tetapi tak tahu nak buat apa, boleh gunakan cara ini.
Apapun, ini adalah tips penting yang anda boleh gunakan untuk bunuh makhluk yang membawa banyak penyakit ini. Gunakan tips ini dan lakukan sebaiknya.

5 Petua Halau Semut – Cara Semulajadi dan Racun Perosak

Kali ini kami nak berikan tips dan teknik petua halau semut tanpa menggunakan racun dan juga menggunakan racun serangga. Antara banyak perkara yang menghantui rumah anda adalah apabila ada banyak semut dan tikus yang datang ke rumah dan setelah menggunakan pelbagai cara pun masih tidak berkesan. Khas untuk anda, kali ini, kami berikan beberapa tips penting sebagai cara dan langkah yang paling berkesan untuk menghalau semut daripada terus datang.

Ianya meninggalkan kesan apabila makanan yang anda letak di atas meja terus sahaja dimasuki semut. Kalau perkara macam ni jadi, memang anda perlukan tips dan lakukan sesuatu untuk elak daripada semut yang sentiasa ada dan tak pernah hilang. Kalau anda stress sebab semut, percayalah, jangan stress kerana ada banyak lagi benda yang memerlukan perhatian anda, amalkan beberapa tips ini dah lihat sendiri kesannya.

#1 Gunakan Cuka

Untuk pengetahuan anda, cuba gunakan cuka untuk elak daripada semut. Semut ini memang tak suka dengan bau cuka yang kuat dan ini akan menyebabkan mereka lari. Caranya mudah, dapatkan botol spray seperti INI dan campurkan cuka dan air. Gunakan portion cuka 90% dan air 10% untuk campuran ini. Dah siap campur? Boleh semburkan di tempat laluan semut dan tempat-tempat yang sering menjadi kunjungan semut. Lakukan ini secara konsisten selama beberapa hari dan anda akan dapat lihat kesannya nanti.

Jangan lupa yang anda boleh dapatkan cuka di SINI.

#2 Serbuk Kopi

Untuk pengetahuan anda, serbuk kopi mempunyai bauan semulajadi yang kuat. Selain meninggalkan aroma yang nyaman, ianya juga boleh digunakan untuk menghalau semut. Selain daripada cuka, anda juga boleh menggunakan serbuk kopi dan letak di laluan semut. Tips ini mudah sahaja dan tidak mengambil masa yang lama untuk anda aplikasikan. Cuba amalkan tips ini secara konsisten dan anda akan dapat lihat hasilnya dalam beberapa hari. Boleh gunakan cara ini kalau memang rumah anda dihantui semut dan sentiasa penuh dengan semut yang banyak.

#3 Kayu Manis dan Bunga Cengkih

Untuk yang ini, saya selalu campurkan dalam bekas gula kerana semut ini, pantang bekas gula terbuka sikit je, dah banyak semut yang masuk. Nampak perubahan bila masukkan kayu manis dan bunga cengkih ini, mulai tidak banyak semut yang datang. Sama seperti serbuk kopi dan juga cuka, anda boleh menggunakan campuran rempah ini dilaluan semut dan juga tempat di mana semut suka “melepak”. Anda akan nampak hasilnya mulai ketara setelah menggunakan tips ini.

#4 Semburan Serai

Semburan serai ini bukan sahaja menghalau tikus, semut pun turut terkesan. Semburan apa? Saya maksudkan dengan semburan yang INI. Ianya mempunyai bau-bauan serai yang kuat dan memang bau-bauan ini tidak disukai oleh semut. Boleh cuba sendiri dan kalau anda malas nak menyediakan rempah seperti yang saya sebutkan di atas ini, boleh cuba tips ini. Cuba dapatkan satu dan lihat hasilnya sama ada ianya betul-betul berkesan ataupun sebaliknya.

#5 Daun Pandan Dan Aroma Wanginya

Daun pandan merupakan tumbuhan semulajadi yang mempunyai aroma yang wangi. Tetapi ianya tidak disukai semut. Menarik kan. Boleh masukkan daun pandan ini dalam bekas gula agar gula anda manis dan berbau wangi. Satu lagi, boleh juga letakkan di tempat laluan semut agar semut tidak datang lagi.

Sebenarnya ada banyak lagi tips untuk menghalau semut yang ada dan 5 tips ini adalah antara tips yang paling praktikal yang anda boleh gunakan. Boleh cuba sendiri dan lihat hasilnya. Yang penting adalah anda gunakan tips ini untuk dapatkan bau dan aroma yang menarik.

4 Tips Deko Ruang Tamu Rumah Teres

Sekali lagi dengan tips dekorasi rumah untuk kediaman anda, sebelum ini kami ada ceritakan berkenaan dengan tips dan teknik untuk menghias rumah flat anda. Kali ini, tips lebih menarik adalah dengan menghias rumah teres kediaman anda terutama adalah bahagian ruang tamu. Hiasan yang ringkas dan menarik memang akan menaikkan mood dalam rumah anda sekaligus membolehkan anda untuk berada lebih lama di dalam rumah anda.

Ada banyak pilihan rumah teres yang ada di pasaran buat masa ini, kami akan kongsikan beberapa tips penting untuk anda menghias ruang tamu kediaman anda. Yang penting pada harga dan bajet yang minima sekali. Sekarang ini pun, harga dan peralatan perabot dah mula mahal, amat sesuai kalau dapat minimakan bajet untuk kediaman anda.

Rumah Baru

Sekarang ini ramai pasangan yang baru berkahwin nak duduk rumah yang selesa dan selamat untuk didiami. Pilihan yang ada pun memang banyak untuk anda pilih. Bila dah beli rumah dan dapat rumah, seterusnya adalah kerja menghias rumah anda agar selesa dan menarik untuk tatapan anda sendiri.

Kalau rumah yang masih baru, lebih mudah kerana anda boleh terus dapatkan pilihan perabot baru yang ada di pasaran. Kami akan kongsikan beberapa tips penting untuk pemilihan perabot baru yang anda boleh pilih.

Perabut Ruang Tamu Rumah Teres

Ada 3 jenis perabot yang paling asas untuk rumah agar nampak menarik dan cantik. Pertama adalah TV dan set meja TV, ini adalah salah satu elemen penting untuk menghias rumah anda. Untuk pilihan TV, boleh tengok beberapa pilihan di sini. Ini untuk TV, kalau dah ada tak mengapa. Boleh pergi kepada item penting yang lain seperti perabot dan juga sofa.

Untuk ruang tamu, yang penting adalah sofa, meja dan TV, ini adalah item yang pentign sekali. Kalau nak beli, pastikan matching dengan tema rumah anda, kalau rumah anda mempunyai tema putih, beli perabot yang mempunyai warna putih. Boleh tengok pilihan terbaik perabot di sini.

Penting untuk anda menyusun perabot di rumah anda dengan tips dan teknik yang menarik. Antara tips yang ada adalah, jangan letak sofa ataupun meja rapat ke dinding. Ini akan membuatkan susunan perabot di rumah anda tidak nampak elegen dan tidak menarik. Kalau boleh cuba untuk letak tidak menghadap ke dinding. Ini adalah antara beberapa tips penting panduan Dekorasi ini. Boleh cuba dapatkan dan aplikasikan dalam kediaman anda.

Tema Warna Rumah Anda

Warna pun memainkan peranan yang penting dalam hiasan dalaman rumah. Tema warna yang menarik membolehkan anda untuk menaikkan seri rumah anda. Nak pilih tema warna rumah anda, pilih warna yang lembut. Nak yang neutral tu, warna putih adalah pilihan yang paling sesuai untuk anda.

Warna lain, boleh pilih seperti warna hijau lembut, pitch atau lain-lain lagi. Yang mana yang sesuai, terpulang kepada anda.

Lighting Effect

Lampu pun memainkan peranan terutama di ruang tamu rumah anda. Yang penting sekali, kena dengan mentol dan tempat yang betul. Terutama untuk nampak lebih cantik dan menarik. Gunakan lampu untuk menampakkan kesan menarik rumah anda. Boleh tengok beberapa pilihan yang ada di SINI.

Hiasan Kecil dan Cantik

Jangan lupa hiasan yang kecil-kecil seperti ini. Ini akan menjadikan rumah anda nampak lebih menarik dan menyerlah. Hiasan dinding yang saya maksudkan ini memang akan menampakkan warna yang menarik dan cantik.

Boleh gunakan kesemua tips ini untuk menjadikan rumah anda menarik dan cantik.

Rak Pinggan Mangkuk Murah – 2 Pilihan Anda

“Rak pinggan dan rosak, kat mana nak dapatkan rak berkualiti pada harga terbaik?”

Kali ini lagi berkenaan dengan barangan untuk kediaman anda yang anda boleh dapatkan pada harga murah dan terbaik. Kali ini, kami memberikan kepada anda beberapa tips terbaik untuk anda dapatkan rak pinggan mangkuk pada harga yang murah. Terdapat banyak pilihan sama ada besi ataupun tertutup dan semua memang untuk anda gunakan sebaiknya. Yang penting adalah, ianya tahan lama dan mudah untuk digunakan.

Memang ada banyak pilihan rak seperti ini untuk anda dapatkan pada harga yang murah dan apapun, kami ingin berikan beberapa pilihan dan alternatif terbaik yang anda boleh pilih berdasarkan kepada ketahanan, design dan harga. Yang menarik, semuanya anda boleh dapatkan secara online sahaja, ianya berkualiti dan anda hanya perlu membuat tempahan secara online dan boleh mendapat barangan yang anda inginkan.

3 Pilihan Untuk Anda

Untuk rak pinggan di rumah anda, kami senaraikan 3 pilihan untuk anda. Kami pernah cuba untuk membeli rak ini di Tesco yang ternyata tidak mempunyai ukuran yang betul. Satu lagi, kami sendiri cuba untuk membeli di AEON dan mempunyai hasil yang baik. Selain daripada 2 rak pinggan ini, antara cara lain adalah dengan anda cuba dapatkan di kedai-kedai online di Lazada yang menawarkan pelbagai pilihan rak pada harga terbaik dan juga, kualiti yang baik dan berbaloi.

Apala guna barangan yang terlalu murah, tetapi beberapa kali pakai sudah tak boleh guna. Adapun, barangan yang murah, tetapi bila nak pasang secara DIY tu tak boleh sebab ukuran atau dimensi “lari”. Kan dah membazir, baik beli yang memang elok dan mempunyai testimoni yang bagus, barulah berbaloi untuk anda gunakan.

Untuk memudahkan anda, kami berikan beberapa pilihan yang berbaloi untuk anda gunakan sebagai rak pinggan dan mangkuk di rumah anda. Perlu diingatkan yang rak ini anda perlu pasang sendiri ataupun DIY sendiri. Tetapi tak mengapa pun, kerana semuanya tidaklah sesukar yang disangka.

Boleh tengok beberapa pilihan yang ada di bawah ini;

1 Pilihan Paling Berbaloi – KLIK SINI Untuk Info

2 Tengok Banyak Lagi Pilihan di SINI

Ini adalah antara beberapa pilihan terbaik yang anda boleh dapatkan pada harga terbaik dan mampu beli. Memang pilihan di tangan anda untuk anda pilih yang mana yang paling bersesuaian dengan apa yang anda inginkan. Tidak terhad kepada jenis yang kami rekemen di atas ini, ada banyak lagi pilihan yang anda boleh dapatkan pada harga dan bajet yang anda inginkan.

Alatan Memasak Lain

Alang-alang sedang mencari peralatan memasak ini, cuba tengok-tengok pilihan yang ada seperti hand blender dan juga satu lagi, waffle maker ini. Ini adalah antara beberapa alatan masak yang popular yang ada di Lazada. Kalau anda sedang mencari peralatan memasak, boleh tengok apa yang Lazada tawarkan.

Barangan perabot Ikea

Selain daripada alatan memasak yang ada banyak pilihan ini, kalau anda seorang yang meminati barangan IKEA dan ingin memasang sendiri peralatan perabut di rumah anda, boleh tengok kedai IKEA di SINI. Ianya adalah antara pilihan kedai perabot terbaik untuk kediaman anda. Apapun, buat pilihan dan pilih yang mana yang paling sesuai dengan apa yang anda mahukan. Barulah berbaloi.

 

Air Kotak Harga Kilang – 3 Pilihan Murah

Sekarang ini memang ramai yang mencari air kotak harga kilang yang boleh didapati dengan mudah di pasaran. Kebiasannya, akan gunakan air kotak ini untuk tujuan barangan cenderahati perkahwinan, doorgift untuk pertunangan dan lain-lain lagi. Persoalannya, dimana nak dapatkan pelbagai jenis air minuman seperti ini pada harga kilang?

Artikel kali ini, kami akan berikan tips terbaik kepada anda untuk anda dapatkan pelbagai barangan pada harga kilang dan jauh lebih murah daripada harga pasaran. Ini termasuklah air kotak dan barangan minuman lain yang ada di pasaran. Apapun, seterusnya, anda buat pilihan sendiri sama ada ianya berbaloi ataupun sebaliknya.

Moden dan Murah

Nak dapatkan air kotak pada harga murah ini, boleh lihat kepada rekemendasi di internet. Anda juga boleh “walk in” ke kedai-kedai air kotak yang banyak di sekitar rumah anda ataupun menghubungi pembekal-pembekal yang berdekatan. Biasanya, memang mereka ada pilihan dan stok air kotak pada harga yang terbaik dan jauh lebih murah daripada harga yang ada di pasaran.

Kali ini, kami akan tunjukkan beberapa cara untuk anda dapatkan pelbagai jenis pilihan air kotak ini pada harga terbaik dan mampu beli. Semuanya anda boleh dapatkan secara online sahaja pada harga kilang. Kalau pening-pening dan tak tahu nak cari di mana, boleh dapatkan beberapa pilihan ini untuk anda. Yang penting anda berpuas hati dengan harga yang ditawarkan.

Nak tahu di mana, kami rekemen untuk anda survey dulu harga di Lazada. Boleh tengok beberapa pilihan yang kami rekemen untuk anda di bawah;

1 Pilihan Air Kotak Murah – KLIK Untuk Info Lanjut

2 Pilihan Jenama Drinho – KLIK SINI

3 Lebih Banyak PIlihan – KLIK SINI

Ini adalah antara beberapa pilihan terbaik yang anda boleh dapatkan pada harga pasaran. Bergantung kepada tujuan anda mendapatkan semua produk ini, kalau anda ingin dapatkan dengan tujuan untuk doorgift, harga yang ada di sini memang berbaloi. Kalau anda ingin dapatkan dengan tujuan untuk berniaga ataupun jual semula untuk barangan di kedai anda, ini pun adalah antara beberapa pilihan yang anda boleh dapatkan di pasaran.

Yang penting, survey dahulu dan kalau sesuai dengan apa yang anda mahukan, boleh terus buat pembelian dan kalau tidak sesuai dan tidak kena dengan harga yang anda nak pun tiada masalah. Memang banyak lagi alternatif lain di luar sana, cuma pembelian secara online ini memang memudahkan kerana cuma buat pembelian dan ianya akan sampai terus kepada anda.

Doorgift dan Hadiah Cenderahati

Memang ramai yang mencari air kotak ini sebagai salah satu cara untuk dapatkan doorgift murah pada harga mampu beli. Kepada anda yang mencari air ini sebagai untuk tujuan dorrgift, kami rekemen untuk anda baca dahulu artikel ini dan dapatkan beberapa idea menarik berkenaan dengan doorgit. Tidak terhad kepada majlis perkahwinan sahaja, anda juga boleh gunakan idea yang kami berikan ini untuk pelbagai majlis seperti majlis pertunangan, aqiqah dan lain-lain lagi.

Tidak salah untuk dapatkan idea menarik. Yang penting, anda mempunyai bajet yang mencukupi untuk hadiah yang anda inginkan.

Apapaun, ini adalah antara beberapa tips penting untuk anda dapatkan pelbagai jenis pilihan air minuman kotak pada harga kilang. Kalau tak dapat harga kilang pun, harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Semua di tangan anda untuk anda dapatkan dan yang penting adalah adakah bajet anda mencukupi. Kalaupun tidak dapat air kotak ini, banyak lagi barangan lain yang anda boleh dapatkan untuk dijadikan hadiah ataupun dijual semula.