Skip to main content

Hiasan Meja Makan – 2 Pilihan Terbaik Untuk Anda

Kali ini, giftcrafted datang lagi dengan membawakan kepada anda beberapa hiasan meja makan yang unik untuk pelbagai majlis dan juga untuk kediaman anda sendiri. Yang penting adalah, anda gunakan meja yang ada untuk pelbagai aktiviti dengan bajet yang murah dan sederhana sahaja. Kalau kena dengan seni dan kreativiti, memang anda tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak untuk menghias meja yang anda mahukan.

Kali ini, kami akan kongsikan kepada anda beberapa tips penting berkenaan dengan teknik dan alatan penting yang perlu anda ada untuk hias meja makan anda. Biasanya ramai yang mencari tips untuk dekorasi meja makan pengantin, ataupun untuk meja makan beradab, apapun terpulang kepada anda. Asalkan ianya tidak menelan belanja yang besar dan tidak membazir sudah memadai.

Meja Makan Untuk Hiasan di Rumah

Kami akan bahagikan artikel kami ini kepada 2 bahagian iaitu untuk hiasan dalam rumah dan satu lagi adalah untuk pengantin baru. Memang ramai yang mencari ataupun ingin mendapatkan idea meja makan untuk tujuan hiasan pengantin nanti, tetapi tidak dinafikan juga, ramai yang mencari untuk rumah masing-masing terutamanya apabila musim perayaan sudah semakin dekat. Masa ini, memang kena ada hiasan yang bagus untuk meja makan anda.

#1 Meja

Ianya adalah yang paling penting sekali antara semua item yang ada. Kalau sudah uzur, beli je baru dan anda juga boleh membeli dan mendapatkan secara online di Lazada. Kami paling rekemen untuk anda dapatkan di Lazada kerana harganya yang murah dan berbaloi untuk dimiliki. Jadi, meja makan yang macam mana yang sesuai?

Faktor yang penting dalam memilih meja makan adalah saiz rumah anda, kalau anda mempunyai ruangan dapur dan family yang ramai, tak ada masalah untuk beli meja yang besar dan mempunyai bilangan kerusi yang banyak, kalau anda mempunyai ruangan dapur yang kecil, lebih baik dapatkan jenis yang kecil dan ianya sudah memadai. Banyak pilihan yang ada di SINI untuk anda pilih.

Tema meja anda apa? Kami rekemen anda ambil tema yang moden dan kalau boleh yang mempunyai “tampered glass” bagi memudahkan anda untuk lap meja. Contohnya meja ini. Kalau dengan adanya meja ini, tidak perlu alas meja dan kalau tertumpah makanan pun sangat mudah untuk anda lap sahaja, ianya menjimatkan untuk jangka masa panjang dan antara beberapa pilihan yang baik untuk anda. Alang-alang tu, boleh dapatkan yang ini. Satu lagi, anda boleh juga untuk pilih berdasarakan kepada warta tema rumah, sebagai contoh, anda perlukan meja warna pink untuk hiasan berwarna pink, tiada masalah untuk anda dapatkan meja jenis ini.

Hiasan untuk meja makan tidak perlu terlalu banyak, cukup sekadar ada bungan pun dah ok, alang-alang tu anda boleh juga lengkapi meja makan anda dengan alatan seperti tudung saji dan lain-lain. Jangan lupa juga beberapa pilihan perabot murah dan berkualiti yang anda boleh dapatkan di SINI.

Meja Makan DIY Untuk Pengantin Terbaru

Untuk tujuan makan beradab dan seumpama dengannya, kami assume anda sudah mempunyai meja sendiri ataupun meja yang disewa. Cuma perlukan idea untuk hiasan agar nampak lebih menarik dan kemas.

Untuk hiasan, alas meja adalah antara yang wajib untuk anda ada, berikut adalah antara idea yang anda boleh dapatkan di Lazada untuk alas meja. Boleh tengok di sini. Selain daripada alas meja, boleh juga dapatkan pelbagai bunga-bungan palsu dan set pinggan untuk makan beradab. Ianya adalah antara beberapa pilihan yang berbaloi untuk anda cuba dapatkan. Yang penting, simple dan nampak kemas, sesuai dengan tema majlis anda. Boleh tengok gambar-gambar ini sebagai idea untuk hiasan yang anda mahukan.

Apapun, ini adalah antara beberapa tips untuk anda praktikkan, yang penting adalah, anda lakukan sehabis baik untuk jadikan majlis anda satu moment yang anda tidak akan lupakan.

Persiapan Sebelum Nikah – 3 Tips Penting

Kalau sudah ada calon memang digalakkan untuk teruskan sahaja perkahwinan. Benda yang baik ini memang patut untuk diteruskan dan kalau boleh jangan dilambat-lambatkan. Khusus untuk anda, pada kali ini, kami ingin membawakan kepada anda persiapan sebelum nikah sama ada untuk lelaki dan perempuan. Ini penting untuk anda membawa bahtera perkahwinan anda sehingga ke akhir hayat.

Persiapan yang kami ingin nyatakan di sini tidak terhad kepada persiapan material sahaja, tetapi adalah berkisar juga kepada persiapan kerohanian dan apa yang anda perlu lakukan untuk sebuah perkahwinan yang membawa kepada kebahagiaan. Ini penting untuk anda terutama lelaki dalam membawa perkahwinan yang bahagia sehingga ke akhir hayat.

#1 Persiapan Mental – Mindset Anda

Penting untuk anda persiapkan mental anda agar perkahwinan ini kekal sehingga ke akhir hayat. Memang lumrah yang setiap orang ini mempunyai kelemahan dan kekurangan, dalam sebuah perkahwinan ini, memang anda akan nampak kekurangan pasangan anda dan terima sahaja. Cuba perbaiki perkahwinan anda dan hubungan sesama anda agar berkekalan sehingga ke akhir hayat.

Lengkapkan diri dengan perkara-perkara penting seperti asas dalam agama, solat, ibadat, mengaji dan juga yang penting sekali bab nafkah anak dan juga isteri. Kalau anda tanya buku, saya sarankan anda cuba sebaik mungkin untuk menbaca buku ini, boleh dapatkan di link SINI.

Memang setiap masa anda kena fahami aspek mindset ini dan cuba improve diri setiap masa. Pada masa anda rasa yang anda sudah perfect dan tak perlu tahu lagi bab kerohanian ini, pada masa tersebut anda sudah silap dan memang kena teruskan dengan pembacaan ini.

#2 Persiapan Hantaran

Dah ready dari segi mindset, tiba masa untuk persiapan hantaran pula. Kalau nak ikutkan, hantaran ini tidaklah perlu memakan kos yang terlalu tinggi sebenarnya. Yang penting persefahaman antara suami dan isteri membolehkan hantaran ini dibincangkan lagi. Kalau ikutkan sekarang ini, memang kos kenaikan harga barang menyebabkan banyak barangan yang semakin lama semakin naik. Jadi, kalau dapat berjimat bab hantaran dan buat majlis yang simpe pun sudah sangat bermakna dan berbaloi.

Boleh baca artikel saya di sini berkenaan dengan bab hantaran yang simple. Kalau nak berjimat bab barangan hantaran pula, boleh tengok beberapa item di sini untuk lelaki. Untuk perempuan pula anda boleh lihat apa yang artikel ini boleh berikan kepada anda.

#3 Persiapan Majlis

Salah satu aspek yang sangat dititikberatkan dan memakan kos yang besar adalah majlis perkahwinan. Ianya memang memakan kos dan belanja yang besar untuk majlis perkahwinan anda. Cuba bayangkan kalau anda ambil pakej catering, sehingga RM10 untuk satu kepada dan anda menjemput sehingga 1000 tetamu, tentunya kos yang terlibat adalah RM10000. Ianya satu jumlah yang banyak, cukuplah majlis yang simple dan untuk doorgift pula, boleh dapatkan beberapa pilihan di artikel ini.

Ini adalah antara beberapa item penting checklist majlis perkahwinan, tidak perlukan pdf ataupun excel, yang ini sudahpun memadai. Untuk cara isi borang nikah dan dokumen yang berkaitan untuk nikah pula boleh rujuk kepada majlis agama yang terdekat. Ini adalah antara rujukan yang asas, tetapi kalau anda mempunyai bajet yang besar untuk majlis yang lebih gempak, tiada masalah. Cuma satu, kalau boleh elakkan daripada pembaziran. Artikel ini adalah lebih kepada cara untuk membuat majlis yang simple dan yang penting sekali adalah, ianya mendapat keberkatan.

Air Kotak Harga Kilang – 3 Pilihan Murah

Sekarang ini memang ramai yang mencari air kotak harga kilang yang boleh didapati dengan mudah di pasaran. Kebiasannya, akan gunakan air kotak ini untuk tujuan barangan cenderahati perkahwinan, doorgift untuk pertunangan dan lain-lain lagi. Persoalannya, dimana nak dapatkan pelbagai jenis air minuman seperti ini pada harga kilang?

Artikel kali ini, kami akan berikan tips terbaik kepada anda untuk anda dapatkan pelbagai barangan pada harga kilang dan jauh lebih murah daripada harga pasaran. Ini termasuklah air kotak dan barangan minuman lain yang ada di pasaran. Apapun, seterusnya, anda buat pilihan sendiri sama ada ianya berbaloi ataupun sebaliknya.

Moden dan Murah

Nak dapatkan air kotak pada harga murah ini, boleh lihat kepada rekemendasi di internet. Anda juga boleh “walk in” ke kedai-kedai air kotak yang banyak di sekitar rumah anda ataupun menghubungi pembekal-pembekal yang berdekatan. Biasanya, memang mereka ada pilihan dan stok air kotak pada harga yang terbaik dan jauh lebih murah daripada harga yang ada di pasaran.

Kali ini, kami akan tunjukkan beberapa cara untuk anda dapatkan pelbagai jenis pilihan air kotak ini pada harga terbaik dan mampu beli. Semuanya anda boleh dapatkan secara online sahaja pada harga kilang. Kalau pening-pening dan tak tahu nak cari di mana, boleh dapatkan beberapa pilihan ini untuk anda. Yang penting anda berpuas hati dengan harga yang ditawarkan.

Nak tahu di mana, kami rekemen untuk anda survey dulu harga di Lazada. Boleh tengok beberapa pilihan yang kami rekemen untuk anda di bawah;

1 Pilihan Air Kotak Murah – KLIK Untuk Info Lanjut

2 Pilihan Jenama Drinho – KLIK SINI

3 Lebih Banyak PIlihan – KLIK SINI

Ini adalah antara beberapa pilihan terbaik yang anda boleh dapatkan pada harga pasaran. Bergantung kepada tujuan anda mendapatkan semua produk ini, kalau anda ingin dapatkan dengan tujuan untuk doorgift, harga yang ada di sini memang berbaloi. Kalau anda ingin dapatkan dengan tujuan untuk berniaga ataupun jual semula untuk barangan di kedai anda, ini pun adalah antara beberapa pilihan yang anda boleh dapatkan di pasaran.

Yang penting, survey dahulu dan kalau sesuai dengan apa yang anda mahukan, boleh terus buat pembelian dan kalau tidak sesuai dan tidak kena dengan harga yang anda nak pun tiada masalah. Memang banyak lagi alternatif lain di luar sana, cuma pembelian secara online ini memang memudahkan kerana cuma buat pembelian dan ianya akan sampai terus kepada anda.

Doorgift dan Hadiah Cenderahati

Memang ramai yang mencari air kotak ini sebagai salah satu cara untuk dapatkan doorgift murah pada harga mampu beli. Kepada anda yang mencari air ini sebagai untuk tujuan dorrgift, kami rekemen untuk anda baca dahulu artikel ini dan dapatkan beberapa idea menarik berkenaan dengan doorgit. Tidak terhad kepada majlis perkahwinan sahaja, anda juga boleh gunakan idea yang kami berikan ini untuk pelbagai majlis seperti majlis pertunangan, aqiqah dan lain-lain lagi.

Tidak salah untuk dapatkan idea menarik. Yang penting, anda mempunyai bajet yang mencukupi untuk hadiah yang anda inginkan.

Apapaun, ini adalah antara beberapa tips penting untuk anda dapatkan pelbagai jenis pilihan air minuman kotak pada harga kilang. Kalau tak dapat harga kilang pun, harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Semua di tangan anda untuk anda dapatkan dan yang penting adalah adakah bajet anda mencukupi. Kalaupun tidak dapat air kotak ini, banyak lagi barangan lain yang anda boleh dapatkan untuk dijadikan hadiah ataupun dijual semula.

6 Senarai Semak Persiapan Perkahwinan – No 3 Paling Penting

Perkahwinan merupakan sesuatu yang besar dalam hidup dan ianya memang memerlukan persiapan yang rapi dan teratur. Bergantung kepada anda, anda boleh melakukan majlis perkahwinan anda dalam keadaan yang simple dan mudah ataupun tiada masalah juga untuk melaksanakan majlis yang unik bagi anda ini dalam keadaan yang serba lengkap.

Perlu diingatkan yang, walaupun majlis perkahwinan anda serba mewah, ianya tidak menjanjikan kebahagiaan semasa perkahwinan. Untuk perkahwinan yang bahagia itu memang memerlukan lebih daripada jumlah hantaran yang besar ataupun majlis yang serba mewah. Apapun, pada kali ini, kami akan kongsikan beberapa tips penting berkenaan dengan senarai semak persiapan perkahwinan anda dan diharapkan ianya memudahkan urusan anda dalam melaksanakan perkahwinan.

“Tanda Kebahagian Itu Pada Hubungan Yang Baik, Bukan Pada Hantaran Tinggi Melangit”

 

Apa Yang Anda Perlu Buat

#1 Bajet Kahwin

Untuk lelaki, sebelum meminang anak orang tu, kena tahu dahulu bajet anda yang patut kena ada. Kalau nak ikutkan yang benda ini pun masih boleh dibincangkan bersama dengan pasangan anda terutama dalam bab hantaran. Kalau hantaran anda RM20k, mungkin agak sedikit pening pihak lelaki nak cari duit untuk dapatkan barang hantaran ni. Apapun, boleh baca artikel saya yang panjang lebar di SINI berkenaan dengan bajet kahwin RM10k. Anda juga boleh lakukan perkara yang sama.

Apapun, kena sedikit demi sedikit kumpul duit anda untuk kahwin. Barulah mudah dan tidak terlalu stress di kemudian hari.

#2 Kursus Kahwin

Kalau yang sudah pernah mengikuti kursus perkahwinan ini, boleh tinggalkan yang ini. Kepada yang belum, boleh ke pejabat agama terdekat untuk dapatkan info berkenaan dengan kursus kahwin di tempat anda. Sekarang ini, kursus kahwin adalah wajib dan meruapakan satu perkara yang mesti anda lakukan sebelum berkahwin.

#3 Urusan Nikah dan Prosedur Berkaitan

Kalau pasangan anda dalam negeri yang sama mudah sikit, tetapi kalau berlainan negeri tu, memang kena tahu detail yang berkaitan dengan urusan di negeri sana. Tanya secara detail apa yang diperlukan, saksi, borang semua kena lengkap untuk mudahkan urusan. Pernah terjadi perkahwinan tak dapat dijalankan kerana ada borang yang tidak lengkap. Untuk itu, lakukan semua benda termasuklah pemeriksaan HIV.

#4 Tempahan Dewan & Katering

Tarikh perkahwinan dan tempat untuk majlis pun adalah sangat penting untuk kelangsungan majlis anda nanti. Sama ada nak tempah dewan, hotel atau lain-lain, itu terpulang. Kalau boleh, tempah 6 bulan ataupun setahun awal untuk majlis anda. Kalau nak simple lagi, buat majlis di surau ataupun masjid sudah mencukupi.

#5 Barang Hantaran

Barang hantaran pun adalah antara item yang penting yang kena masukkan dalam list barangan perkahwinan anda. Bergantung kepada bajet yang anda ada, anda boleh berikan banyak pilihan hantaran sama ada hantaran untuk majlis pertunagan ataupun untuk majlis perkahwinan anda. Kalau tak tahu nak berikan apa untuk majlis perkahwinan sebagai hantaran tu, boleh lihat beberapa idea yang ada di SINI untuk hantaran anda. Untuk hantaran, pilihlah yang berbaloi dan barangan yang anda boleh gunakan selepas kahwin seperti

#6 Doorgift Perkahwinan

Ini tidaklah wajib tetapi kalau ada lagi bagus sebagai salah satu cenderahati kepada tetamu yang hadir. Seperti katering, doorgift ini memang memakan belanja yang agar besar. Cuba bayangkan kalau satu doorgift itu RM2, dan anda mempunyai 1000 tetamu, ianya sudah menelan belanja RM2000 untuk doorgift sahaja. Apapun lihat kepada bajet anda dan kalau anda nak cari idea untuk cenderahati majlis anda, boleh tengok apa yang ditawarkan di SINI.

Ini adalah antara senarai semak ringkah untuk persiapan majlis perkahwinan anda. Ianya bukan dalam bentuk PDF tetapi cukup untuk memberikan input kepada anda tentang perkara yang betul-betul penting dalam majllsi anda nanti. Dalam banyak-banyak item ini, yang no3 iaitu urusan nikah dan prosedur memainkan peranan yang sangat penting. Kalau tersilap, boleh jadi majlis anda terus terbatal. Berikan lebih perhatian dalam aspek itu terutama kalau bakal pasangan anda berlainan negeri.

Apapun, selamat menjadi ataupun menjadi pengantin.

Hadiah Hari Jadi buat Suami – No 2 Buat Lelaki Tersentuh

Ramai pasangan suami isteri yang berkahwin berpuluh-puluh tahun tetapi kaku dalam menzahirkan rasa kasih sayang. Ya, sememangnya perkahwinan dipenuhi dengan tanggungjawab tetapi ianya bermula dengan cinta dan kasih sayang. Namun persoalannya bagaimana mencipta kebahagiaan?Antara cara mencipta kebahagiaan antara suami isteri ialah dengan menghargai pasangan masing-masing.

Acapkali membuat kejutan kepada pasangan anda akan menjadikan kenangan yang terindah yang melebarkan senyumannya setiap kali terkenang. Waktu terbaik membuat kejutan iaitu pada hari kelahirannya. Bagi si isteri, walaupun kelihatan lelaki atau suami anda seorang yang maskulin, tegap, hebat, gagah, dan kuat. Namun, penghargaan sebegini amat bermakna dalam hidupnya. Oleh itu, jangan malu-malu atau berasa ragu untuk menghadiahkan sesuatu kepada suami anda pada hari jadinya.

Antara hadiah hari jadi buat suami ialah seperti set perfume. Anda boleh memilih aroma minyak wangi yang mampu menawan dan menggoda hati anda. Apabila suami anda memakainya, berikan pujian dan nyatakan bahwa anda amat menyukai bau minyak wangi tersebut agar si suami berasa selesa dan bahagia. Anda boleh memilih minyak wangi yang berjenama dan selesa dengan dirinya dan deria bau anda serta harga yang berpatutan. Antara perfume yang popular seperti Acqua Di Gio-Giorgia Armani, Safari-Ralph Lauren, Dark Blue-Hugo Boss, Cool Water(M)-Davidoff, Dunhill Desire (M)- Dunhill, Dexandra, dan sebagainya. Boleh tengok pilihan perfume terbaik yang ada di SINI.

Selain itu, anda juga boleh menghadiahkan gadget seperti tab, i-pad, atau i-phone baru terutamanya yang berjenama seperti yang dia gemari. Suami anda juga mungkin menggemari accessories kereta. Sesekali belanja suami accessories kereta seperti sport-rim dan spoiler pasti akan menyentuh jiwa mereka. Sememangnya setiap manusia suka dihargai. Memahami minat si suami dan menghadiahkan mereka seperti apa yang mereka gemar seolah-olah simbol sokongan kita terhadap minat suami. Kami cadangkan untuk anda tengok barangan gadjet di SINI.

Hadiah yang juga kebiasaannya dihadiahkan kepada lelaki iaitu pakaian. Lelaki memang tidak begitu cakna dengan pakaian. Bagi mereka,asal cukup pakai, bersih, dan kemas. Namun, tidak bagi wanita yang sentiasa sukakan kecantikan, kelainan, dan perubahan. Wanita bukan sahaja suka menjaga dirinya, malah imej diri suaminya juga. Walaubagaimanapun, tidak dinafikan ada lelaki yang juga gemar menggayakan diri mereka mengikut trend semasa atau mengenakan pakaian berjenama seperti Levis, Polo, Calvein Klein, Hugo Boss dan banyak lagi. Lelaki akan merasakan diri mereka disayangi dan diberi perhatian apabila isterinya sentiasa mementingkan imej dirinya dan menjaga pakaian mereka. Bertambah-tambah lah rasa sayang si suami kepada anda.

Anda kenal suami anda. Sekiranya suami anda gemar bersukan seperti bermain bola sepak, badminton, rugby, bola keranjang, dan tennis, anda boleh menghadiahkan suami anda kelengkapan sukan. Kali ini mungkin boleh membeli kelengkapan yang lebih mahal dan berkualiti. Anda bukan sahaja menonjolkan kasih sayang kepada suami tecinta tetapi juga mengurangkan bebanan mereka. Hal ini kerana, barang yang berkualiti lebih tahan lama dan suami boleh menggunakan barangan tersebut lebih lama. Anda boleh ke kedai Al-Ikhsan yang terkenal dengan kedai peralatan sukan atau juga mendapatkannya melalui online sahaja.

Akhir Kata, layan lah suami anda seperti kanak-kanak pada hari lahirnya dengan memenuhi segala impian dan kemahuannya. Pasti kebahagiaan mampu dicipta dalam rumahtangga anda. Sekiranya kita mahu dibahagiakan, kita perlu membahagiakan. Walaupun hadiah hanya lah simbol materialistik tetapi ia mampu meninggalkan kesan yang mendalam dalam hati penerimanya. Jangan dilupa juga untuk mengukur baju dibadan sendiri. Beli lah hadiah yang sesuai dengan sumber kewnagan yang ada. Sekiranya tidak cukup, besederhanalah dan raikan lah hari lahir suami anda dengan memasak makanan yang terbaik buatnya atau melakukan apa sahaja yang menyenanginya.

5 Persiapan Sebelum Kahwin Bagi Perempuan – No 2 Sangat Penting

“Saya akan berkahwin…” amat mudah dilafaz tetapi tidak semudah ABC untuk memahami makna sebuah perkahwinan. Anak-anak muda sekarang belum habis SPM sudah sibuk merancang nak kahwin. Oleh sebab itu, kahwin ni perlukan perancangan dan persiapan. Apabila sebut sahaja persiapan, orang akan bayangkan katering, khemah, “goodies”, baju, dan sebagainya yang kebanyakannya bersifat material sahaja. Bakal pengantin lelaki pula akan sibuk bekerja mencari duit hantaran. Ada yang 10,000, 15,000, dan tak kurang berpuluhan ribu. Semuanya bergantung pada kemampuan dan niat masing-masing.

Pada masa yang sama, pengantin perempuan juga perlu membuat persiapan sebelum kahwin. Antara persiapan yang perlu dilakukan sebelum kahwin bagi perempuan ialah menambah ilmu agama dan ilmu perkahwinan. Ilmu agama dan perkahwinan amat penting dan menjadi sumber kebahagiaan sebuah rumahtangga. Hal ini kerana kebahagiaan takkan mampu dicapai hanya bergantung pada cinta antara manusia semata-mata melainkan cinta itu disandarkan pada Allah swt.

Apa Persiapan Yang Penting – Tengok Tips Ini

#1 Bagi seorang wanita, anda boleh membaca buku-buku tentang wanita solehah, ibu mithali, dan sebagainya. Sebagai contoh buku Bercinta hingga ke Syurga tulisan Nik Raihan, Aku Terima Nikahnya oleh Ustaz Hasrizal dan Pedoman Mendidik Anak-anak dalam Islam hasil karangan Nasikh Ulwan. Selain itu, banyak juga ceramah-ceramah agama tentang ragam perkahwinan di You Tube seperti ceramah Ustazah Norhafizah Musa , Syamsul Debat, dan Ustaz Kazim. Hal ini bukan sahaja menambahkan ilmu pengetahuan tetapi juga membetulkan niat perkahwinan kita.

#2 Persiapan kedua iaitu mengambil tahu tentang tahap kesihatan diri dan tips-tips kesihatan diri. Ramai dalam kalangan wanita yang kurang mengambil tahu tentang kesihatan diri sendiri terutamanya tentang kesihatan reproduktif. Wanita perlu ambil tahu tentang kitaran haid dan waktu subur anda. Adakah normal atau sebaliknya? Sekiranya anda menghidap keputihan atau sebarang masalah, sebaiknya merujuk doktor lebih awal supaya anda tidak terlewat menyelesaikan masalah kesihatan diri sebelum menempuh suasana yang baru. Sebahagian wanita sudah mula mengambil folic acid beberapa bulan sebelum perkahwinan kerana keinginan untuk mempunyai anak dengan cepat. Folic Acid boleh membantu menguatkan rahim disamping memudahkan mengandung. Wanita juga boleh mengamalkan beberapa amalan tradisional untuk kesihatan dalaman seperti habbatussauda’, kurma, minyak kelapa dara, minyak zaitun, dan madu supaya kekal sihat dan awet muda walaupun sudah berumahtangga.

#3 Seterusnya, para wanita perlu peka dengan berat badan sendiri. Kadangkala, waktu hampir-hampir majlis perkahwinan, berat badan semakin naik. Hal ini akan menyebabkan berat badan tersebut akan terus menaik kerana kebiasaannya selepas perkahwinan, hormon antara lelaki dan perempuan akan berubah dan mengambil masa untuk serasi. Begitu juga dengan rutin harian seperti waktu dan kuantiti makanan berubah. Tidak hairan lah kalau ramai para isteri merungut kenaikan berat badan selepas berkahwin. Oleh sebab itu, wanita perlu kekal menjaga kecantikan diri dengan bersenam dan mengambil pemakanan yang seimbang. Suami anda mempunyai hak untuk melihat anda sentiasa kelihatan cantik dan menawan.

#4 Selain itu, para anak dara perlu belajar menguruskan diri sendiri seperti memasak, mengemas, membasuh baju, menjahit dan sebagainya. Sekurang-kurangnya anda mampu memikat perut suami anda. Pasti kasihnya hanya tertumpah untuk anda dan keluarga tersayang. Anda boleh belajar memasak makanan kegemaran bakal suami atau keluarga mentua. Lebih-lebih lagi yang berlainan budaya seperti yang berasal dari utara dan pantai timur. Menjahit pula, kalau pun tak pandai nak jahit baju kurung atau baju Melayu, sekurang-kurangnya pandai nak jahit baju yang terkoyak. Kemahiran-kemahiran ini amat penting supaya rumahtangga menjadi mudah dan terurus.

#5 Persiapan lain seperti membantu mencari sumber kewangan. Kebiasaanya orang perempuan berfikiran, tanggungjawab mencari duit untuk kahwin ini adalah tanggungjawab lelaki. Namun, pada hakikatnya perempuan boleh turut serta bersama-sama sekiranya berkemampuan. Sekurang-kurangnya boleh bantu meringankan beban ayahanda dan keluarga. Keadaan ekonomi yang serba kekurangan zaman ini, susah sekiranya orang perempuan terlalu berkira dan memanjakan diri. Maka, bantu lah bakal pasangan dan keluarga anda. Sesungguhnya saling memahami dan sanggup berkorban itu lah nilaian sebuah cinta sejati.

Semoga artikel ini bermanfaat bagi para pembaca. Akhir sekali jangan lupa untuk membuat solat hajat bagi kaum muslimin agar segalanya dipermudahkan dan mendapat keberkatan hingga ke syurga. Tips-tips ini bukan sahaja boleh diamalkan oleh kaum wanita yang sudah merancang mendirikan rumahtangga tetapi juga yang belum bertemu jodoh. Moga jika anda mempersiapkan diri anda, Tuhan akan hadirkan jejaka idaman buat anda.

6 Tips Bajet Kahwin 10k – No 1 & 2 Paling Penting!

Kahwin ini bukannya benda yang mudah dan boleh dipandang enteng. Antara perkara yang memeningkan untuk majlis perkahwinan adalah belanja dan hantaran yang perlu untuk dikenakan. Disebabkan sekarang ini pun, harga barangan yang dikenakan adalah tinggi, kenaikan harga barang lagi, bajet yang ada memang sangat perlu untuk anda gunakan.

Seteleh mencuba bermacam-macam cara, juga pengalaman daripada ramai orang, ini adalah cara terbaik dan praktikal untuk majlis perkahwinan dengan bajet RM10k. Ya, dengan RM10000 ini, anda sudah boleh menikahi pasangan yang anda inginkan, apapun, semua bergantung kepada masing-masing. Kalau anda mempunyai bajet yang lebih rendah seperti RM5k, RM7k pun tidak mengapa kerana tips ini akan sangat membantu anda untuk berjimat.

Apa Yang Perlu Anda Tahu

Untuk majlis perkahwinan ini, selalunya yang akan tertekan adalah pihak lelaki. Saya memahami perasaan anda kerana anda memang kena mengeluarkan belanja yang besar. Silap-silap kena buat personal loan lagi untuk majlis perkahwinan anda. Jadi, kali ini, kami akan berikan beberapa tips penting untuk buat majlis simple yang menelan belanja yang kecil kurang daripada 10K. Biarlah orang nak kata apa, asalkan majlis yang tidak membazir ini mendapat keberkatan daripada yang maha Esa. Kalau buat majlis besar-besar sampai kena buat personal loan tu, nanti bukannya pengkritik anda nak bayar semua tu. Buat simple dan pedulikan apa orang kata!

  • Hantaran : RM4k
  • Majlis Perkahwinan : Simple dan ajak rakan terdekat RM10 x 100 = RM1k
  • Sewa Khemah Dan Kerusi : RM800
  • Baju Pengantin dan Sampin : RM600 untuk 2 pasang baju
  • Kad Jemputan : 100 x RM1 = RM100
  • DoorGift : RM2 x 100 = RM200
  • Dulang Hantaran : Rm500

Jumlah Perbelanjaan = RM7200 Genapkan Jadi RM8k untuk kepeluan yang mendesak.

Hantaran

Ini yang anda perlu bincangkan dengan pihak bakal isteri kerana ianya yang menentukan bajet anda. Ada jenis keluarga perempuan yang memandang jumlah hantaran ini, ada yang tidak. Jumlah inilah yang menentukan sama ada perbelanjaan anda itu berbaloi ataupun sebaliknya. Sekarang ini RM10k ini adalah biasa, tetapi kalau boleh dirunding, cuba untuk runding dengan harga yang lebih murah lagi. Kalau bab hantaran ini anda tidak kisah, tak mengapa, apapun, benda yang masih boleh dirunding ini, cuba dulu runding sehingga dapat kata putus.

Jumlah hantaran akan menentukan jumlah bajet yang anda boleh keluarkan. Kalau hantaran tidak berapa besar, anda boleh salurkan bajet anda ke tempat lain. Ini khusus untuk lelaki sahaja. Kalau untuk perempuan, tips-tips lain di bawah akan membantu untuk berjimat.

Majlis Perkahwinan

Catering adalah antara item yang menelan belanja yang besar selepas hantaran. Kalau majlis yang simple tu, memang tidak akan menelan belanja yang besar. Kalau jemput ramai orang, tiada pilihan lain kerana anda memang kena keluarkan belanja yang besar. Kalau misalkata keluarga masih ingin mahukan majlis yang besar, cuba runding untuk anda dapatkan duit “salam keruk”. Perbelanjaan ini semua anda yang tanggung dan duit salam keruk itu pun anda cuba untuk dapatkan. Kalau dapat runding ini, tiada masalah untuk buat majlis yang besar sikit.

Kalau tak tu, buat yang simple pun tak apa. Jemput jiran dalam taman dan keluarga terdekat. Jemputan tak banyak, kos pun kurang.

Sewa Khemah Dan Kerusi

Ini anda boleh cuba deal dengan pemilik kanopi ataupun caterer biasanya akan mempunyai pakej ini. Cuba buat quotation untuk majlis anda dan lihat yang mana yang paling berbaloi berdasarkan kepada apa yang anda mahukan.

Baju Pengantin dan Sampin

Nak lebih berbaloi, cuba dapatkan 1 jenis pakaian sahaja. Haha, kalau ada bajet lebih baru buat 2 jenis pakaian. Apapun masih terpulang kepada budi bicara anda dan yang mana yang paling berbaloi dengan apa yang anda mahukan.

Dulang Hantaran

Bergantung kepada apa yang anda cari, boleh tengok SINI untuk tips hantaran yang murah dan bajet. Dari situ anda tahu yang mana yang bersesuaian dan juga tempat untuk anda mendapatkan barangan yang anda mahukan. Ada beberapa alternatif untuk mendapatkan pelbagai barangan ini di pasaran sekarang ini.

Doorgift Murah

Item lain adalah doorgift murah yang anda boleh dapatkan beberapa idea di SINI. Sekarang ini ada bermacam-macam doorgift yang anda boleh dapatkan pada harga yang murah. Dari situ boleh lihat yang mana yang berbaloi dengan anda.

Inilah antara beberapa tips untuk dapatkan bajet kahwin RM10k dan ke bawah. Memang ada beberapa item yang saya highlightkan untuk kurangkan bajet anda. Apapun, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan bajet yang anda inginkan. Appaun, boleh fikir dulu yang mana yang bersesuaian dengan anda.

5 Hadiah Untuk Lelaki Bawah RM100 – No 2 Paling Hipster

Nak berikan sesuatu untuk lelaki tetapi tak tahu nak berikan apa. Sebenarnya, banyak pilihan yang ada sekarang ini untuk hadiah kepada lelaki daripada yang mahal kepada yang murah. Kali ini, kami cuba berikan beberapa tips kepada anda kalau anda nak berikan hadiah untuk lelaki bawah RM100. Sebenarnya, banyak pilihan yang anda boleh dapatkan dengan harga itu dan kali ini kami cuba berikan yang terbaik kepada anda.

Yang penting adalah, anda tahu bajet untuk pembelian anda. Dari situ, boleh pilih yang mana yang paling bersesuaian dengan apa yang anda mahukan. Walaupun anda mempunyai bajet yang kecil seperti RM100, pilihan tetap ada, tetapi kalau anda mempunyai bajet yang besar sedikit seperti RM300 ataupun RM400, lagi banyak pilihan yang anda boleh berikan sebagai hadiah kepada lelaki bertuah yang anda mahu berikan hadiah.

Banyak Pilihan Yang Ada

Kali ini kami berikan fokus kepada barangan yang dibawah RM100 yang anda boleh berikan sebagai hadiah kepada rakan anda. Yang penting, kena tahu apa yang rakan anda minat. Dari situ lebih mudah untuk mendapatkan pilihan barangan yang berkualiti dan terbaik yang anda boleh berikan kepada rakan anda.

#1 Telefon Pintar dan Gadjet

Ini memang tidak asing lagi merupakan antara item yang sangat kami rekemen untuk anda dapatkan. Tetapi kalau bajet anda hanyalah RM100, agar sukar untuk mendapatkan smarpthone yang berkualiti yang ada di pasaran buat masa ini. Kalau dibawah RM500 tu, memang tiada masalah untuk anda dapatkan satu dipasaran. Selain daripada itu, anda juga boleh berikan barangan dan mencari apa yang anda mahukan di Lazada. Boleh ke SINI untuk lihat apa pilihan yang anda boleh berikan kepada rakan anda.

#2 Pomade

Pomade adalah antara item yang kami rekemen untuk anda berikan kepada rakan anda. Harganya tidaklah terlalu mahal, malahan ianya memberikan impak yang positif kepada pemakainya. Terutama sekali kalau orang yang anda ingin berikan Pomade ini memang yang mementingkan gaya dan keterampilan, dengan itu, lebih mudah untuk anda berikan barangan ini di pasaran sekarang. Nak tahu apa pilihan yang ada, boleh rujuk INI untuk tentukan apakah yang paling berbaloi untuk jenama Pomade berkualiti yang ada di pasaran.

#3 Sukan dan Permainan

Satu lagi adalah, anda lihat kepada jenis sukan dan permainan yang diminati. Dari situ, lebih mudahlah untuk anda berikan apa yang dimahukan. Kalau rakan anda ini seorang yang meminati sukan badminton, sebaiknya belikan barangan yang berkaitan dengan badminton. Antaranya adalah reket ataupun kasut badminton yang anda boleh dapatkan pada harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Boleh tengok pilihan yang ada di sini.

Kalau jenis yang suka bermain futsal itu, pun tiada masalah kerana ada banyak pilihan kasut futsal yang anda boleh dapatkan asalkan anda gunakan dengan sebaiknya. Cuma, harga kasut futsal ini tidaklah bawah RM100, apapun anda boleh tentukan sendiri yang mana yang paling berbaloi dengan apa yang anda cari.

#4 Pakaian

Untuk pengetahuan anda, anda boleh mendapatkan banyak jenis pakaian sama ada kemeja ataupun kasual pada harga yang murah daripada harga pasaran. Boleh tengok apa yang lazada tawarkan untuk pakaian berkualiti pada harga yang mampu untuk anda beli dan dapatkan. Yang penting, puas hati dengan produk tersebut.

Apapun, inilah antara beberapa pilihan untuk hadiah kepada rakan lelaki bawah RM100. Tengok dulu pilihan yang ada dan dapatkan yang paling berbaloi dengan apa yang anda mahukan.

5 Doorgift Untuk Tetamu Kreatif dan Murah – No 2 Paling Win

Sekarnag ini, hampir setiap majlis memerlukan doorgift untuk tetamu. Kalau kenduri kahwin tu, memang doorgift ini adalah budaya yang wajib untuk ada dan tak lengkap kalau tiada cenderahati ini semasa majlis perkahwinan. Sekarang ini, majlis pertunangan yang besar-besar memang akan ada doorgift ini untuk tetamu.

Sekarang ini tidak hanya untuk majlis-majlis seperti di atas, majlis seperti akikah dan lain-lain pun sudah ada cenderahati yang tersendiri. Majlis doa selamat pun sudah ada alatan untuk doorgift tersendiri. Kali ini, kami akan memberikan beberapa idea menarik berkenaan dengan doorgift ini yang anda boleh dapat pada harga yang murah dan mampu beli. Dari situ, anda boleh mendapatkan yang termurah berdasarkan kepada bajet dan apa yang anda mahukan.

Pilihan Murah Untuk Anda

Yang penting adalah idea, kalau tetamu sikit, mungkin anda boleh mempunyai bajet yang lebih besar. Kalau tetamu ramai, boleh kenakan bajet yang lebih kecil sedikit. Kalau misalkata bajet anda adalah RM2 untuk setiap bungkusan, kalau ada 1000 bungkusan, kan dah RM2k yang anda kena keluarkan. Kalau jemputan lebih kurang 100 orang sahaja, mungkin ada boleh berikan bajet yang lebih besar lagi. Paling penting adalah untuk anda tentukan sendiri berapa bajet yang anda boleh keluarkan untuk tetamu yang datang.

Sekarang ini sudah mudah, kalau dahulu, cara untuk mendapatkan barangan ini adalah dengan survey banyak kedai-kedai yang ada berdekatan dengan rumah anda. Sekarang ini sudah mudah kerana anda boleh mendapatkan pelbagai barangan seperti ini pada harga yang terbaik secara online sahaja. Ya, secara online dan anda boleh mendapatkan pelbagai barangan pada harga yang berpatutan dan terbaik.

Memperkenalkan Platform Online Untuk Membeli Barangan

Antara platform online yang terbaik untuk membeli pelbagai barangan adalah Lazada kerana ianya lebih komprehensif dan mudah untuk diguakan. Pilihan yang ada pun banyak, kami lebih gemar membeli secara online sahaja kerana barangan yang dibeli tersebut akan terus sampai ke rumah dengan cepat dan pantas. Memang berbaloi untuk anda gunakan.

Untuk memudahkan anda, berikut adalah beberapa idea yang menarik yang anda boleh berikan kepada tetamu anda. Kami menggalakkan anda belikan makanan kerana mudah dan murah serta ada yang akan memakannya.

#1 Air Kotak Murah

Air kotak murah memang anda boleh dapatkan di Lazada. Tengok air kotak Vico ini DI SINI. Ianya ditawarkan pada harga yang murah dan berbaloi, anda boleh dapatkan di atas. Boleh masuk dalam bajet anda untuk pelbagai barangan ini.

#2 3 in 1

Untuk pengetahuan anda, ada pelbagai jenis minuman 3 in 1 yang terdapat di lazada. Daripada Milo kepada Coffee dan Nescafe, semua anda boleh dapatkan pada harga yang terbaik dan mampu beli. Tiada masalah untuk anda berikan minuman 3 in 1 ini seperti yang kami senaraikan di atas, malahan, barangan yang seperti ini akan sentiasa diminum oleh ramai orang. Boleh tengok di SINI.

#3 Mug

Ini adalah antara item yang biasa untuk anda berikan kepada tetamu yang datang terutama kalau anda inginkan sesuatu yang anda boleh berikan. Ikut kepada bajet anda dan kalau nak tahu berapa harga barangan seperti ini, anda boleh tengok beberapa pilihan harga di SINI.

#4 Tuala

Anda pun boleh berikan tuala sebagai barangan untuk tetamu. Tengok pilhan harga di SINI.

#5 Keychain

Ini adalah antara idea yang paling simple dan murah. Nak berikan sesuatu yang bermakna, boleh berikan jenis yang ini. Tengok pilihan DI SINI.

Ini adalah antara beberapa idea simple dan murah yang anda boleh berikan. Kalau anda ada bajet yang lebih besar, boleh tengok sendiri barangan yang ada di lazada untuk anda pilih berdasarksan kepada bajet anda. Yang penting, anda puas hati dengan barangan yang anda ingin berikan.

5 Barang Hantaran Untuk Lelaki Paling Kreatif – Mesti Suka

Apa barang hantaran untuk lelaki yang sesuai? Ianya bergantung kepada minat bakal pasangan anda tersebut. Juga beberapa faktor lain bagi anda yang ingin memberikan yang terbaik kepada bakal pasangan hidup anda. Sekarang ini ada bermacam jenis barang hantara yang anda boleh berikan kepada pasangan anda, ianya bergantung kepada bajet dan kreativiti anda sendiri.

Kali ini, kami akan memberikan beberapa tips dan idea kepada anda untuk barangan hantaran lelaki. Anggaplah ianya merupakan pemberian kepada bakal suami anda dan tentunya anda mahukan yang terbaik kan? Untuk itu, ini adalah antara beberapa idea menarik dari kami yang mungkin anda boleh berikan kepada pasangan anda. Boleh lihat sendiri apa yang ada untuk anda berikan.

Pilihan Berbaloi dan Terbaik Untuk Lelaki

Barangan hantara bergantung kepada bajet anda. Perkara ini pun boleh dibincangkan dengan bakal pasangan sama ada berapa dulang yang nak diberikan dan sebagainya. Biasanya dalam bentuk ganjil, 5 dibalas 7 ataupun 9 dibalas 11, bergantung kepada pilihan. Ianya tidak wajib tetapi hanyalah adat sahaja.

Bergantung juga sama ada barangan hantaran ini adalah untuk pertunangan ataupun untuk perkahwinan. Kalau untuk pertunangan tidak memerlukan bajet yang besar pun, dan lebih berbaloi kalau berikan hadiah yang lebih besar atau lebih bernilai semasa perkahwinan nanti. Apapun, terpulang kepada anda nak dapatkan yang mana satu.

Apapun, terus pergi kepada idea terkini barangan hantaran untuk lelaki.

#1 Al Quran dan Sejadah

Tiada masalah untuk anda berikan al Quran dan sejadah sebagai satu barang hantaran. Ianya tidak terlalu mahal tetapi acceaptable. Kalau nak berikan Quran tu, kami rekemen yang ada terjemahan. Mana tahu bakal tunang anda nak baca dan nak tahu maksud sekali kan. Jadi ini adalah antara pilihan yang baik dan harga pun tidaklah terlalu mahal. Boleh tengok pilihan yang ada di SINI.

#2 Smartphone

Lelaki memang minat gadjet. Tidak semua lelaki tetapi majoriti memang begitu. Tiada masalah untuk berikan gadjet kepada pasangan anda. Belilah yang berbaloi dan tahan lama. Ada banyak pilihan sekarang ini bergantung kepada bajet anda dari yang murah kepada yang mahal. Kami rekemen jenama Asus Zenfone 4 ini, speasifikasi power, harga pun bolehlah tahan, kalau tak mahu yang ini pun tiada masalah kerana ada banyak lagi pilihan lain yang ada di pasaran.

#3 Minyak Wangi

Minyak wangi pun anda boleh berikan sebagai salah satu hadiah kepada pasangan anda. Tidak terlalu mahal, dalam RM50 dah boleh dapat pilihan yang berkualiti dan berbaloi untuk anda. Jenama yang kami cadangkan adalah CK DI SINI. Banyak lagi pilihan lain yang anda boleh fikirkan untuk anda berikan kepada pasangan anda. Pilihlah yang mana yang berbaloi untuk pasangan anda.

#4 Baju Formal dan Tak Formal

Baju pun adalah antara yang anda boleh berikan. Dahulu, isteri saya memberikan baju kemeja untuk saya gunakan dan tahan sehingga hari ini. Anda boleh berikan perkara yang sama kepada pasangan anda juga. Harga yang ada pun sangatlah berbaloi dan antara pilihan yang baik untuk digunakan jangka masa panjang. Baju T Shirt dan baju batik pun adalah antara idea yang kami sarankan. Bergantung kalau pasangan anda memang menggunakan baju batik untuk ke tempat kerja. Kalau nak pilihan kemeja yang berbaloi, boleh lihat di SINI.

#5 Cermin Mata Rayban

Pun antara idea yang diluar kotak. Ianya penting kalau pasangan anda kerap memandu kereta ke luar ataupun ketika balik kampung. Boleh pertimbangkan dan masukkan dalam list idea ini untuk hantara lelaki. Boleh tengok pilihan yang ada di SINI.

Banyak lagi sebenarnya idea lain untuk barangan hantara kepada pihak lelaki. Yang menarik adalah, hampir kesemuanya anda boleh dapatkan di Lazada ataupun kedai online pada harga yang murah. Jimat masa anda kerana anda hanya membuat pembelian dan barangan yang anda beli akan terus sampai ke rumah. Menarik kan.