Skip to main content

5 Persiapan Sebelum Kahwin Bagi Perempuan – No 2 Sangat Penting

“Saya akan berkahwin…” amat mudah dilafaz tetapi tidak semudah ABC untuk memahami makna sebuah perkahwinan. Anak-anak muda sekarang belum habis SPM sudah sibuk merancang nak kahwin. Oleh sebab itu, kahwin ni perlukan perancangan dan persiapan. Apabila sebut sahaja persiapan, orang akan bayangkan katering, khemah, “goodies”, baju, dan sebagainya yang kebanyakannya bersifat material sahaja. Bakal pengantin lelaki pula akan sibuk bekerja mencari duit hantaran. Ada yang 10,000, 15,000, dan tak kurang berpuluhan ribu. Semuanya bergantung pada kemampuan dan niat masing-masing.

Pada masa yang sama, pengantin perempuan juga perlu membuat persiapan sebelum kahwin. Antara persiapan yang perlu dilakukan sebelum kahwin bagi perempuan ialah menambah ilmu agama dan ilmu perkahwinan. Ilmu agama dan perkahwinan amat penting dan menjadi sumber kebahagiaan sebuah rumahtangga. Hal ini kerana kebahagiaan takkan mampu dicapai hanya bergantung pada cinta antara manusia semata-mata melainkan cinta itu disandarkan pada Allah swt.

Apa Persiapan Yang Penting – Tengok Tips Ini

#1 Bagi seorang wanita, anda boleh membaca buku-buku tentang wanita solehah, ibu mithali, dan sebagainya. Sebagai contoh buku Bercinta hingga ke Syurga tulisan Nik Raihan, Aku Terima Nikahnya oleh Ustaz Hasrizal dan Pedoman Mendidik Anak-anak dalam Islam hasil karangan Nasikh Ulwan. Selain itu, banyak juga ceramah-ceramah agama tentang ragam perkahwinan di You Tube seperti ceramah Ustazah Norhafizah Musa , Syamsul Debat, dan Ustaz Kazim. Hal ini bukan sahaja menambahkan ilmu pengetahuan tetapi juga membetulkan niat perkahwinan kita.

#2 Persiapan kedua iaitu mengambil tahu tentang tahap kesihatan diri dan tips-tips kesihatan diri. Ramai dalam kalangan wanita yang kurang mengambil tahu tentang kesihatan diri sendiri terutamanya tentang kesihatan reproduktif. Wanita perlu ambil tahu tentang kitaran haid dan waktu subur anda. Adakah normal atau sebaliknya? Sekiranya anda menghidap keputihan atau sebarang masalah, sebaiknya merujuk doktor lebih awal supaya anda tidak terlewat menyelesaikan masalah kesihatan diri sebelum menempuh suasana yang baru. Sebahagian wanita sudah mula mengambil folic acid beberapa bulan sebelum perkahwinan kerana keinginan untuk mempunyai anak dengan cepat. Folic Acid boleh membantu menguatkan rahim disamping memudahkan mengandung. Wanita juga boleh mengamalkan beberapa amalan tradisional untuk kesihatan dalaman seperti habbatussauda’, kurma, minyak kelapa dara, minyak zaitun, dan madu supaya kekal sihat dan awet muda walaupun sudah berumahtangga.

#3 Seterusnya, para wanita perlu peka dengan berat badan sendiri. Kadangkala, waktu hampir-hampir majlis perkahwinan, berat badan semakin naik. Hal ini akan menyebabkan berat badan tersebut akan terus menaik kerana kebiasaannya selepas perkahwinan, hormon antara lelaki dan perempuan akan berubah dan mengambil masa untuk serasi. Begitu juga dengan rutin harian seperti waktu dan kuantiti makanan berubah. Tidak hairan lah kalau ramai para isteri merungut kenaikan berat badan selepas berkahwin. Oleh sebab itu, wanita perlu kekal menjaga kecantikan diri dengan bersenam dan mengambil pemakanan yang seimbang. Suami anda mempunyai hak untuk melihat anda sentiasa kelihatan cantik dan menawan.

#4 Selain itu, para anak dara perlu belajar menguruskan diri sendiri seperti memasak, mengemas, membasuh baju, menjahit dan sebagainya. Sekurang-kurangnya anda mampu memikat perut suami anda. Pasti kasihnya hanya tertumpah untuk anda dan keluarga tersayang. Anda boleh belajar memasak makanan kegemaran bakal suami atau keluarga mentua. Lebih-lebih lagi yang berlainan budaya seperti yang berasal dari utara dan pantai timur. Menjahit pula, kalau pun tak pandai nak jahit baju kurung atau baju Melayu, sekurang-kurangnya pandai nak jahit baju yang terkoyak. Kemahiran-kemahiran ini amat penting supaya rumahtangga menjadi mudah dan terurus.

#5 Persiapan lain seperti membantu mencari sumber kewangan. Kebiasaanya orang perempuan berfikiran, tanggungjawab mencari duit untuk kahwin ini adalah tanggungjawab lelaki. Namun, pada hakikatnya perempuan boleh turut serta bersama-sama sekiranya berkemampuan. Sekurang-kurangnya boleh bantu meringankan beban ayahanda dan keluarga. Keadaan ekonomi yang serba kekurangan zaman ini, susah sekiranya orang perempuan terlalu berkira dan memanjakan diri. Maka, bantu lah bakal pasangan dan keluarga anda. Sesungguhnya saling memahami dan sanggup berkorban itu lah nilaian sebuah cinta sejati.

Semoga artikel ini bermanfaat bagi para pembaca. Akhir sekali jangan lupa untuk membuat solat hajat bagi kaum muslimin agar segalanya dipermudahkan dan mendapat keberkatan hingga ke syurga. Tips-tips ini bukan sahaja boleh diamalkan oleh kaum wanita yang sudah merancang mendirikan rumahtangga tetapi juga yang belum bertemu jodoh. Moga jika anda mempersiapkan diri anda, Tuhan akan hadirkan jejaka idaman buat anda.

6 Tips Bajet Kahwin 10k – No 1 & 2 Paling Penting!

Kahwin ini bukannya benda yang mudah dan boleh dipandang enteng. Antara perkara yang memeningkan untuk majlis perkahwinan adalah belanja dan hantaran yang perlu untuk dikenakan. Disebabkan sekarang ini pun, harga barangan yang dikenakan adalah tinggi, kenaikan harga barang lagi, bajet yang ada memang sangat perlu untuk anda gunakan.

Seteleh mencuba bermacam-macam cara, juga pengalaman daripada ramai orang, ini adalah cara terbaik dan praktikal untuk majlis perkahwinan dengan bajet RM10k. Ya, dengan RM10000 ini, anda sudah boleh menikahi pasangan yang anda inginkan, apapun, semua bergantung kepada masing-masing. Kalau anda mempunyai bajet yang lebih rendah seperti RM5k, RM7k pun tidak mengapa kerana tips ini akan sangat membantu anda untuk berjimat.

Apa Yang Perlu Anda Tahu

Untuk majlis perkahwinan ini, selalunya yang akan tertekan adalah pihak lelaki. Saya memahami perasaan anda kerana anda memang kena mengeluarkan belanja yang besar. Silap-silap kena buat personal loan lagi untuk majlis perkahwinan anda. Jadi, kali ini, kami akan berikan beberapa tips penting untuk buat majlis simple yang menelan belanja yang kecil kurang daripada 10K. Biarlah orang nak kata apa, asalkan majlis yang tidak membazir ini mendapat keberkatan daripada yang maha Esa. Kalau buat majlis besar-besar sampai kena buat personal loan tu, nanti bukannya pengkritik anda nak bayar semua tu. Buat simple dan pedulikan apa orang kata!

  • Hantaran : RM4k
  • Majlis Perkahwinan : Simple dan ajak rakan terdekat RM10 x 100 = RM1k
  • Sewa Khemah Dan Kerusi : RM800
  • Baju Pengantin dan Sampin : RM600 untuk 2 pasang baju
  • Kad Jemputan : 100 x RM1 = RM100
  • DoorGift : RM2 x 100 = RM200
  • Dulang Hantaran : Rm500

Jumlah Perbelanjaan = RM7200 Genapkan Jadi RM8k untuk kepeluan yang mendesak.

Hantaran

Ini yang anda perlu bincangkan dengan pihak bakal isteri kerana ianya yang menentukan bajet anda. Ada jenis keluarga perempuan yang memandang jumlah hantaran ini, ada yang tidak. Jumlah inilah yang menentukan sama ada perbelanjaan anda itu berbaloi ataupun sebaliknya. Sekarang ini RM10k ini adalah biasa, tetapi kalau boleh dirunding, cuba untuk runding dengan harga yang lebih murah lagi. Kalau bab hantaran ini anda tidak kisah, tak mengapa, apapun, benda yang masih boleh dirunding ini, cuba dulu runding sehingga dapat kata putus.

Jumlah hantaran akan menentukan jumlah bajet yang anda boleh keluarkan. Kalau hantaran tidak berapa besar, anda boleh salurkan bajet anda ke tempat lain. Ini khusus untuk lelaki sahaja. Kalau untuk perempuan, tips-tips lain di bawah akan membantu untuk berjimat.

Majlis Perkahwinan

Catering adalah antara item yang menelan belanja yang besar selepas hantaran. Kalau majlis yang simple tu, memang tidak akan menelan belanja yang besar. Kalau jemput ramai orang, tiada pilihan lain kerana anda memang kena keluarkan belanja yang besar. Kalau misalkata keluarga masih ingin mahukan majlis yang besar, cuba runding untuk anda dapatkan duit “salam keruk”. Perbelanjaan ini semua anda yang tanggung dan duit salam keruk itu pun anda cuba untuk dapatkan. Kalau dapat runding ini, tiada masalah untuk buat majlis yang besar sikit.

Kalau tak tu, buat yang simple pun tak apa. Jemput jiran dalam taman dan keluarga terdekat. Jemputan tak banyak, kos pun kurang.

Sewa Khemah Dan Kerusi

Ini anda boleh cuba deal dengan pemilik kanopi ataupun caterer biasanya akan mempunyai pakej ini. Cuba buat quotation untuk majlis anda dan lihat yang mana yang paling berbaloi berdasarkan kepada apa yang anda mahukan.

Baju Pengantin dan Sampin

Nak lebih berbaloi, cuba dapatkan 1 jenis pakaian sahaja. Haha, kalau ada bajet lebih baru buat 2 jenis pakaian. Apapun masih terpulang kepada budi bicara anda dan yang mana yang paling berbaloi dengan apa yang anda mahukan.

Dulang Hantaran

Bergantung kepada apa yang anda cari, boleh tengok SINI untuk tips hantaran yang murah dan bajet. Dari situ anda tahu yang mana yang bersesuaian dan juga tempat untuk anda mendapatkan barangan yang anda mahukan. Ada beberapa alternatif untuk mendapatkan pelbagai barangan ini di pasaran sekarang ini.

Doorgift Murah

Item lain adalah doorgift murah yang anda boleh dapatkan beberapa idea di SINI. Sekarang ini ada bermacam-macam doorgift yang anda boleh dapatkan pada harga yang murah. Dari situ boleh lihat yang mana yang berbaloi dengan anda.

Inilah antara beberapa tips untuk dapatkan bajet kahwin RM10k dan ke bawah. Memang ada beberapa item yang saya highlightkan untuk kurangkan bajet anda. Apapun, boleh gunakan tips ini untuk dapatkan bajet yang anda inginkan. Appaun, boleh fikir dulu yang mana yang bersesuaian dengan anda.

5 Hadiah Untuk Lelaki Bawah RM100 – No 2 Paling Hipster

Nak berikan sesuatu untuk lelaki tetapi tak tahu nak berikan apa. Sebenarnya, banyak pilihan yang ada sekarang ini untuk hadiah kepada lelaki daripada yang mahal kepada yang murah. Kali ini, kami cuba berikan beberapa tips kepada anda kalau anda nak berikan hadiah untuk lelaki bawah RM100. Sebenarnya, banyak pilihan yang anda boleh dapatkan dengan harga itu dan kali ini kami cuba berikan yang terbaik kepada anda.

Yang penting adalah, anda tahu bajet untuk pembelian anda. Dari situ, boleh pilih yang mana yang paling bersesuaian dengan apa yang anda mahukan. Walaupun anda mempunyai bajet yang kecil seperti RM100, pilihan tetap ada, tetapi kalau anda mempunyai bajet yang besar sedikit seperti RM300 ataupun RM400, lagi banyak pilihan yang anda boleh berikan sebagai hadiah kepada lelaki bertuah yang anda mahu berikan hadiah.

Banyak Pilihan Yang Ada

Kali ini kami berikan fokus kepada barangan yang dibawah RM100 yang anda boleh berikan sebagai hadiah kepada rakan anda. Yang penting, kena tahu apa yang rakan anda minat. Dari situ lebih mudah untuk mendapatkan pilihan barangan yang berkualiti dan terbaik yang anda boleh berikan kepada rakan anda.

#1 Telefon Pintar dan Gadjet

Ini memang tidak asing lagi merupakan antara item yang sangat kami rekemen untuk anda dapatkan. Tetapi kalau bajet anda hanyalah RM100, agar sukar untuk mendapatkan smarpthone yang berkualiti yang ada di pasaran buat masa ini. Kalau dibawah RM500 tu, memang tiada masalah untuk anda dapatkan satu dipasaran. Selain daripada itu, anda juga boleh berikan barangan dan mencari apa yang anda mahukan di Lazada. Boleh ke SINI untuk lihat apa pilihan yang anda boleh berikan kepada rakan anda.

#2 Pomade

Pomade adalah antara item yang kami rekemen untuk anda berikan kepada rakan anda. Harganya tidaklah terlalu mahal, malahan ianya memberikan impak yang positif kepada pemakainya. Terutama sekali kalau orang yang anda ingin berikan Pomade ini memang yang mementingkan gaya dan keterampilan, dengan itu, lebih mudah untuk anda berikan barangan ini di pasaran sekarang. Nak tahu apa pilihan yang ada, boleh rujuk INI untuk tentukan apakah yang paling berbaloi untuk jenama Pomade berkualiti yang ada di pasaran.

#3 Sukan dan Permainan

Satu lagi adalah, anda lihat kepada jenis sukan dan permainan yang diminati. Dari situ, lebih mudahlah untuk anda berikan apa yang dimahukan. Kalau rakan anda ini seorang yang meminati sukan badminton, sebaiknya belikan barangan yang berkaitan dengan badminton. Antaranya adalah reket ataupun kasut badminton yang anda boleh dapatkan pada harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Boleh tengok pilihan yang ada di sini.

Kalau jenis yang suka bermain futsal itu, pun tiada masalah kerana ada banyak pilihan kasut futsal yang anda boleh dapatkan asalkan anda gunakan dengan sebaiknya. Cuma, harga kasut futsal ini tidaklah bawah RM100, apapun anda boleh tentukan sendiri yang mana yang paling berbaloi dengan apa yang anda cari.

#4 Pakaian

Untuk pengetahuan anda, anda boleh mendapatkan banyak jenis pakaian sama ada kemeja ataupun kasual pada harga yang murah daripada harga pasaran. Boleh tengok apa yang lazada tawarkan untuk pakaian berkualiti pada harga yang mampu untuk anda beli dan dapatkan. Yang penting, puas hati dengan produk tersebut.

Apapun, inilah antara beberapa pilihan untuk hadiah kepada rakan lelaki bawah RM100. Tengok dulu pilihan yang ada dan dapatkan yang paling berbaloi dengan apa yang anda mahukan.

5 Doorgift Untuk Tetamu Kreatif dan Murah – No 2 Paling Win

Sekarnag ini, hampir setiap majlis memerlukan doorgift untuk tetamu. Kalau kenduri kahwin tu, memang doorgift ini adalah budaya yang wajib untuk ada dan tak lengkap kalau tiada cenderahati ini semasa majlis perkahwinan. Sekarang ini, majlis pertunangan yang besar-besar memang akan ada doorgift ini untuk tetamu.

Sekarang ini tidak hanya untuk majlis-majlis seperti di atas, majlis seperti akikah dan lain-lain pun sudah ada cenderahati yang tersendiri. Majlis doa selamat pun sudah ada alatan untuk doorgift tersendiri. Kali ini, kami akan memberikan beberapa idea menarik berkenaan dengan doorgift ini yang anda boleh dapat pada harga yang murah dan mampu beli. Dari situ, anda boleh mendapatkan yang termurah berdasarkan kepada bajet dan apa yang anda mahukan.

Pilihan Murah Untuk Anda

Yang penting adalah idea, kalau tetamu sikit, mungkin anda boleh mempunyai bajet yang lebih besar. Kalau tetamu ramai, boleh kenakan bajet yang lebih kecil sedikit. Kalau misalkata bajet anda adalah RM2 untuk setiap bungkusan, kalau ada 1000 bungkusan, kan dah RM2k yang anda kena keluarkan. Kalau jemputan lebih kurang 100 orang sahaja, mungkin ada boleh berikan bajet yang lebih besar lagi. Paling penting adalah untuk anda tentukan sendiri berapa bajet yang anda boleh keluarkan untuk tetamu yang datang.

Sekarang ini sudah mudah, kalau dahulu, cara untuk mendapatkan barangan ini adalah dengan survey banyak kedai-kedai yang ada berdekatan dengan rumah anda. Sekarang ini sudah mudah kerana anda boleh mendapatkan pelbagai barangan seperti ini pada harga yang terbaik secara online sahaja. Ya, secara online dan anda boleh mendapatkan pelbagai barangan pada harga yang berpatutan dan terbaik.

Memperkenalkan Platform Online Untuk Membeli Barangan

Antara platform online yang terbaik untuk membeli pelbagai barangan adalah Lazada kerana ianya lebih komprehensif dan mudah untuk diguakan. Pilihan yang ada pun banyak, kami lebih gemar membeli secara online sahaja kerana barangan yang dibeli tersebut akan terus sampai ke rumah dengan cepat dan pantas. Memang berbaloi untuk anda gunakan.

Untuk memudahkan anda, berikut adalah beberapa idea yang menarik yang anda boleh berikan kepada tetamu anda. Kami menggalakkan anda belikan makanan kerana mudah dan murah serta ada yang akan memakannya.

#1 Air Kotak Murah

Air kotak murah memang anda boleh dapatkan di Lazada. Tengok air kotak Vico ini DI SINI. Ianya ditawarkan pada harga yang murah dan berbaloi, anda boleh dapatkan di atas. Boleh masuk dalam bajet anda untuk pelbagai barangan ini.

#2 3 in 1

Untuk pengetahuan anda, ada pelbagai jenis minuman 3 in 1 yang terdapat di lazada. Daripada Milo kepada Coffee dan Nescafe, semua anda boleh dapatkan pada harga yang terbaik dan mampu beli. Tiada masalah untuk anda berikan minuman 3 in 1 ini seperti yang kami senaraikan di atas, malahan, barangan yang seperti ini akan sentiasa diminum oleh ramai orang. Boleh tengok di SINI.

#3 Mug

Ini adalah antara item yang biasa untuk anda berikan kepada tetamu yang datang terutama kalau anda inginkan sesuatu yang anda boleh berikan. Ikut kepada bajet anda dan kalau nak tahu berapa harga barangan seperti ini, anda boleh tengok beberapa pilihan harga di SINI.

#4 Tuala

Anda pun boleh berikan tuala sebagai barangan untuk tetamu. Tengok pilhan harga di SINI.

#5 Keychain

Ini adalah antara idea yang paling simple dan murah. Nak berikan sesuatu yang bermakna, boleh berikan jenis yang ini. Tengok pilihan DI SINI.

Ini adalah antara beberapa idea simple dan murah yang anda boleh berikan. Kalau anda ada bajet yang lebih besar, boleh tengok sendiri barangan yang ada di lazada untuk anda pilih berdasarksan kepada bajet anda. Yang penting, anda puas hati dengan barangan yang anda ingin berikan.

5 Barang Hantaran Untuk Lelaki Paling Kreatif – Mesti Suka

Apa barang hantaran untuk lelaki yang sesuai? Ianya bergantung kepada minat bakal pasangan anda tersebut. Juga beberapa faktor lain bagi anda yang ingin memberikan yang terbaik kepada bakal pasangan hidup anda. Sekarang ini ada bermacam jenis barang hantara yang anda boleh berikan kepada pasangan anda, ianya bergantung kepada bajet dan kreativiti anda sendiri.

Kali ini, kami akan memberikan beberapa tips dan idea kepada anda untuk barangan hantaran lelaki. Anggaplah ianya merupakan pemberian kepada bakal suami anda dan tentunya anda mahukan yang terbaik kan? Untuk itu, ini adalah antara beberapa idea menarik dari kami yang mungkin anda boleh berikan kepada pasangan anda. Boleh lihat sendiri apa yang ada untuk anda berikan.

Pilihan Berbaloi dan Terbaik Untuk Lelaki

Barangan hantara bergantung kepada bajet anda. Perkara ini pun boleh dibincangkan dengan bakal pasangan sama ada berapa dulang yang nak diberikan dan sebagainya. Biasanya dalam bentuk ganjil, 5 dibalas 7 ataupun 9 dibalas 11, bergantung kepada pilihan. Ianya tidak wajib tetapi hanyalah adat sahaja.

Bergantung juga sama ada barangan hantaran ini adalah untuk pertunangan ataupun untuk perkahwinan. Kalau untuk pertunangan tidak memerlukan bajet yang besar pun, dan lebih berbaloi kalau berikan hadiah yang lebih besar atau lebih bernilai semasa perkahwinan nanti. Apapun, terpulang kepada anda nak dapatkan yang mana satu.

Apapun, terus pergi kepada idea terkini barangan hantaran untuk lelaki.

#1 Al Quran dan Sejadah

Tiada masalah untuk anda berikan al Quran dan sejadah sebagai satu barang hantaran. Ianya tidak terlalu mahal tetapi acceaptable. Kalau nak berikan Quran tu, kami rekemen yang ada terjemahan. Mana tahu bakal tunang anda nak baca dan nak tahu maksud sekali kan. Jadi ini adalah antara pilihan yang baik dan harga pun tidaklah terlalu mahal. Boleh tengok pilihan yang ada di SINI.

#2 Smartphone

Lelaki memang minat gadjet. Tidak semua lelaki tetapi majoriti memang begitu. Tiada masalah untuk berikan gadjet kepada pasangan anda. Belilah yang berbaloi dan tahan lama. Ada banyak pilihan sekarang ini bergantung kepada bajet anda dari yang murah kepada yang mahal. Kami rekemen jenama Asus Zenfone 4 ini, speasifikasi power, harga pun bolehlah tahan, kalau tak mahu yang ini pun tiada masalah kerana ada banyak lagi pilihan lain yang ada di pasaran.

#3 Minyak Wangi

Minyak wangi pun anda boleh berikan sebagai salah satu hadiah kepada pasangan anda. Tidak terlalu mahal, dalam RM50 dah boleh dapat pilihan yang berkualiti dan berbaloi untuk anda. Jenama yang kami cadangkan adalah CK DI SINI. Banyak lagi pilihan lain yang anda boleh fikirkan untuk anda berikan kepada pasangan anda. Pilihlah yang mana yang berbaloi untuk pasangan anda.

#4 Baju Formal dan Tak Formal

Baju pun adalah antara yang anda boleh berikan. Dahulu, isteri saya memberikan baju kemeja untuk saya gunakan dan tahan sehingga hari ini. Anda boleh berikan perkara yang sama kepada pasangan anda juga. Harga yang ada pun sangatlah berbaloi dan antara pilihan yang baik untuk digunakan jangka masa panjang. Baju T Shirt dan baju batik pun adalah antara idea yang kami sarankan. Bergantung kalau pasangan anda memang menggunakan baju batik untuk ke tempat kerja. Kalau nak pilihan kemeja yang berbaloi, boleh lihat di SINI.

#5 Cermin Mata Rayban

Pun antara idea yang diluar kotak. Ianya penting kalau pasangan anda kerap memandu kereta ke luar ataupun ketika balik kampung. Boleh pertimbangkan dan masukkan dalam list idea ini untuk hantara lelaki. Boleh tengok pilihan yang ada di SINI.

Banyak lagi sebenarnya idea lain untuk barangan hantara kepada pihak lelaki. Yang menarik adalah, hampir kesemuanya anda boleh dapatkan di Lazada ataupun kedai online pada harga yang murah. Jimat masa anda kerana anda hanya membuat pembelian dan barangan yang anda beli akan terus sampai ke rumah. Menarik kan.

Barangan Hantaran Tunang Yang Wajib

Sekarang ini pun ramai yang mengenakan barangan hantaran untuk majlis pertunangan mereka. Ianya bergantung kepada masing-masing, ada yang nak majlis pertunangan yang meriah dan ada juga yang nak majlis pertunangan yang simple. Ianya bergantung kepada keluarga masing-masing dan pilihan sendiri. Kali ini, kami ingin memberikan beberapa idea bernas berkenaan dengan idea barangan hantaran tunang yang wajib.

Banyak pilihan barangan untuk pertunangan dan kami akan bahagikan beberapa bahagian yang penting untuk pihak lelaki dan pihak perempuan. Dari situ anda boleh tentukan sendiri yang mana yang berbaloi dengan anda. Apapun, kena lihat juga kepada bajet yang anda ada, dari bajet yang anda ada, boleh dapat banyak pilihan hantaran yang berkualiti pada harga yang terbaik.

Pilihan Hantaran Untuk Majlis Pertunangan Simple Dan Murah

Ada beza kalau anda mahukan hantaran simple untuk lelaki dan perempuan. Kali ini kami mulakan dengan yang simple dahulu. Yang biasa-biasa dan memang biasa orang gunakan dalam hantara perkahwinan mereka. Ini adalah antara pilihan kami dan kami rekemen untuk anda cuba dapatkan.

Kalau mahukan yang universal, barangan yang berkaitan dengan Islam seperti Al Quran dan Sejadah adalah antara pilihan yang kami rekemen. Ianya simple dan memang perlu ada untuk menunjukkan yang anda memang mementingkan agama dalam kehidupan berumah tangga. Boleh tengok beberapa pilihan di bawah untuk pilihan idea yang universal yang anda boleh gunakan.

1 Al Quran

2 Sejadah

Ini adalah antara pilihan yang universal untuk anda. Kami paling rekemen untuk anda masukkan ini dan boleh dikatakan senagai senarai barang yang wajib untuk hantaran.

Untuk pilihan lelaki atau perempaun pula, lebih baik bincag dahulu antara kedua-dua belah pihak. Biar barangan yang diberikan itu boleh juga digunakan selepas majlis perkahwinan nanti. Barulah berbaloi pembelian anda. Untuk itu, ini adalah antara idea yang anda boleh ambil untuk barangan pertunangan anda. Semua ini memang boleh anda gunakan selepas perkahwinan nanti.

Untuk Lelaki

Anda cuba cari apa minat pasangana anda. Kalau minat bola, tak salah belikan satu kasut bola, tapi kena tanya saiz dulu. Kalau minat badminton, belikan reket yang berbaloi dan puas hati. Badminton lebih mudah kerana reket yang digunakan tidak mempunyai saiz. Semua barangan ini anda boleh dapatkan di Lazada pada harga yang anda inginkan. Boleh ke SINI untuk lihat perkara yang berkaitan dengan hobi pasangan anda.

Baju Kemeja Untuk Lelaki

Ini pun adalah antara item yang bagus dan kami rekemen untuk anda dapatkan yang ini. Kalau pasangan anda merupakan pegawai kerajaan, boleh juga berikan yang ini sebagai salah satu tanda penghargaan anda dan anda dia memang boleh menggunakan baju ini sehingga selepas majlis pertunangan. Boleh tengok pilihan yang ada di SINI.

Smartphone Murah

Kebanyakan lelaki memang minat gadjet. Untuk itu, kalau anda dapat berikan pilihan gadjet yang bagus pun apa salahnya. Banyak pilihan gadjet sekarang ini yang anda boleh pilih berdasarkan kepada harga dan speasifikasi yang anda inginkan. Boleh tengok beberapa pilihan yang berbaloi sama ada Andorid ataupun Apple di SINI.

Untuk Perempuan

Banyak piliahan barangan yang anda boleh dapatkan untuk perempuan juga. Semua pada harga yang jauh lebih murah daripada harga pasaran. Berikut adalah antara idea bernas untuk pilihan barangan untuk hantaran pasangan perempuan anda.

Perfume

Ini adalah antara yang anda boleh berikan kepada pasangan anda. Banyak pilihan perfume pada harga dan kualiti yang baik yang anda boleh dapatkan di pasaran. Boleh tengok SINI untuk pilihan yang berbaloi dan berkualiti yang ada di pasaran.

Beg Tangan

Alang-alang nak beli tu, belilah yang berjenama. Tapi yang ini kena tanya bakal pasangan anda betul-betul sama ada ini yang dia inginkan ataupun tidak. Boleh tengok pilihan beg berjenama yang ada di SINI.

Apapun, ini hanya idea dari kami. Anda tentukan sendiri yang mana yang berbaloi berdasarkan kepada bajet yang anda ada. Yang penting anda puas hati dan mendapat penjimatan yang baik dan menggalakkan.

5 Cenderahati Perkahwinan Murah dan Cantik – No 2 Paling Menarik

Saban hari memang ada ramai yang akan berkahwin dengan pasangan masing-masing. Untuk itu, memang anda perlukan cenderahati perkahwinan murah dan cantik yang pada harga berpatutan dan berbaloi untuk anda berikan kepada pengunjung. Lagila sekarang ini dimasa banyak harga barang naik, kalau ada cenderahati yang murah itu, memang akan sangat membantu.

Kalau sebut pasal perkahwinan, memang doorgift ini perlu dimasukkan ke dalam bajet anda selain daripada catering, pelamin dan lain-lain. Dari situ anda dapat tentukan sama ada ianya berbaloi ataupun sebaliknya. Artikel kali ini, kami akan memberikan beberapa idea menarik berkenaan dengan pemilihan cenderahati dan di mana yang anda boleh pergi untuk dapatkan ia pada harga yang mampu beli.

Doorgift – Pastika Ia Sesuatu Yang Bermakna

Salah satu perkara yang penting adalah, anda kena pastikan yang ianya merupakan sesuatu yang bermakna. Maksudnya, pengguna akan menggunakannya dan tidak hanya disimpan dan lebih teruk lagi, ianya dibuang. Sekarang ini, antara doorgift yang saya terima jika ke majlis perkahwinan adalah barangan makanan seperti air kotak, kicap, serbuk makanan dan lain-lain lagi. Tiada masalah pun kalau anda ingin mengikut idea yang sama untuk doorgift anda dan pastikan ianya berbaloi.

Ideal Pemilihan

#1 Air Kotak

Mahu ataupun tidak yang air kotak adalah antara idea menarik yang anda boleh jadikan sebagai hadiah untuk perkahwinan anda. Sekarang ni pun sudah banyak yang menggunakan air kotak sebagai hadiah untuk perkahwinan mereka. Ianya tidak terlalu mahal dan yang penting tidak akan dibuang begitu sahaja. Kalau tak minum pun, pasti anak-anak orang yang datang akan meminumnya. Nak tengok apa pilhan yang ada untuk air kotak bagus boleh lihat di SINI.

#2 Milo

Milo pun antara item yang anda boleh fikirkan untuk diberikan sebagai satu hadiah kepada tetamu yang hadir ke majlis anda. Persoalannya Milo dalam bentuk apa? Kalau nak bagi paket memanglah mahal, tapi anda masih boleh fikirkan 3in1 Milo ataupun yang paling kami rekemen adalah energy Cube. Nak tahu lebih lanjut boleh lihat SINI dan SINI. Cube ini menarik kerana harganya yang mampu beli dan boleh dikatakan antara yang terbaik yang ada di pasaran sekarang.

Lagipun, pengunjung yang datang tak akan membuang semua ini dan ianya masih boleh disimpan untuk satu jangka masa yang lama.

#3 Mug atau cawan

Ini pun antara pilihan hadiah yang menarik yang anda boleh berikan kepada tetamu anda. Ianya universal dan ditawarkan pada harga yang menarik dan mampu beli. Kalau nak berikan mug ini, janganlah berikan yang ada gambar muka anda atau apa, lebih baik berikan yang biasa-biasa sahaja. Boleh tengok beberapa pilihan yang ada di SINI.

#4 Towel

Kalau anda mempunyai bajet yang lebih, tidak salah kalau anda menggunakan tuala untuk diberikan kepada pengunjung. Mungkin bukan untuk semua orang, tetapi boleh sahaja kalau nak berikan kepada tetamu-tetamu VIP yang hadir. Sebagai contoh sebagai hadiah kepada keluarga pasangan anda. Sekarang pun ada banyak pilihan tuada yang anda untuk anda pilih dan kalau nak tengok antara pilihan terbaik yang ada adalah di SINI.

#5 Keychain

Keychain pun adalah antara item yang anda boleh fikirkan untuk doorgift yang bagus. Ada banyak pilihan sekarang berdasarkan kepada harga yang anda inginkan. Boleh lihat dan pilih dahulu untuk lihat yang mana yang bersesuaian dengan apa yang anda mahukan. Info lanjut di SINI.

Barangan Perkahwinan

Selain daripada cenderahati perkahwinan yang murah, anda boleh mendapatkan juga barangan perkahwinan di Lazada pada harga yang berbaloi dan mampu beli. Memang ada banyak pilihan yang anda ada untuk anda pilih dan buatlah pilihan yang terbiak.

4 Hadiah Untuk Kekasih Lelaki – No 1 Paling Win

Hadiah untuk lelaki berbeza-beza mengikut keadaan. Kalau untuk suami berbeza dengan hadiah yang anda ingin berikan kepada adik lelaki ataupun adik beradik lain. Juga berbeza kalau anda nak berikan kepada ayah ataupun cikgu lelaki. Oleh sebab itu, anda perlukan idea-idea yang menarik berkenaan dengan beberapa tips memilih yang terbaik sebagai hadiah untuk kekasih hati.

Disebabkan oleh terlalu banyak pilihan yang ada sekarang ini, ramai yang tak tahu nak berikan apa sebagai satu tanda penghargaan. Mungkin sudah sampai masanya untuk hari istimewa teman lelaki anda itu, untuk itu, pada kali ini, kami ingin memberikan beberapa tips menarik berkenaan dengan idea terbaik yang anda boleh berikan sempena hari istimewa tersebut.

Hadiah Terbaik Sebagai Idea Menarik

Untuk hadiah, ianya bergantung kepada bajet yang anda ada. Kalau anda mempunyai bajet yang besar, memang banyak pilihan yang anda boleh belikan kepada teman lelaki. Jadi sebagai tips kalau anda mempunyai bajet yang kecil, berikan sesuatu yang bermakna dan berguna. Maksudnya, tidak semestinya ianya mahal, tetapi memberikan makna yang berguna kepada kekasih lelaki anda tersebut.

Sebagai contoh, hadiah yang mengingatkan dia kepada anda atau apa sahaja unsur-unsur lain yang anda boleh fikirkan. Kalau anda kenal dengan teman anda ini semasa di universiti, mungkin boleh hadiahkan hard disk kerana dia sering meminjam hard disk anda. Ini antara idea yang kami rekemen kepada anda. Ataupun mungkin anda kenal dengan si dia ini semasa dalam hujan, boleh hadiahkan payung sebagai tanda perkenalan anda dengan si dia ini. Macam-macam lagi idea menarik.

Tetapi, kalau anda tetap tak tahu nak hadiahkan apa kepada teman lelaki anda, tak perlu risau dan rungsing kerana kami akan berikan beberapa tips penting untuk anda lihat dan hadam. Berikut adalah antara idea yang kami rekemen untuk anda lihat semula dan yang lebih menarik adalah, ianya universal dan terbaik;

#1 Cermin Mata Rayban

Ini yang universal, lelaki memang kebiasaanya sering memandu kereta untuk ke tempat kerja dan lain-lain. Cermin mata ini akan membuatkan keksaih hati anda akan teringatkan anda ketika memandu kereta ke pelbagai destinasi yang ada. Lagi satu, harga cermin mata ini tidaklah terlalu mahal dan kami yakin, ianya mampu untuk dibeli pada harga yang berbaloi. Nak tahu berapa harga cermin mata ini anda boleh ke SINI untuk mendapatkan maklumat lanjut.

#2 Jam Tangan

Jam pun antara item yang penting dalam pemberian hadiah. Untuk jam, anda boleh memilih untuk memberikan jam sama ada digital ataupun analog. Terkini, anda mempunyai pilihan lain lagi iaitu jam dalam bentuk smartwatch. Ianya adalah jam yang berkuasa android yang pada kami adalah antara pilihan yang baik untuk anda gunakan. Lelaki memang minat gadjet dan ini adalah antara idea menarik kepada anda. Tengok apa pilihan yang ada di SINI.

#3 Smartphone

Kalau sebut hadiah untuk lelaki, memang kami akan masukkan smartphone. Ianya universal dan sekarang pun memang ada pelbagai jenis pilihan smartphone yang ada di pasaran untuk anda gunakan. Daripada yang murah kepada yang mahal dan mampu dimiliki. Anda boleh lihat yang mana yang terbaik berdasarkan kepada harga dan speasifikasi yang anda inginkan. Boleh lihat senarai telefon pintar terbaik berdasarkan kepada speasifikasi yang anda inginkan itu di SINI.

#4 Baju dan Tali Leher

Ini adalah antara item yang penting dalam pemilihan hadiah. Boleh fikirkan untuk anda berikan baju kemeja dan tali leher kepada teman lelaki anda itu. Banyak pilihan yang ada sekarang ini dan anda boleh lihat di SINI.

Apapun, ini adalah antara pilihan yang anda boleh dapatkan secara online. Harap anda sudah mendapat idea-idea menarik sebagai hadiah untuk pasangan anda.

5 Hadiah Birthday Untuk Lelaki – No 3 Paling Berbaloi

Hari lahir suami ataupun kawan lelaki anda sudah hampir tiba. Inilah masanya untuk anda berikan sesuatu sebagai satu tanda penghargaan kepada pengorbanan suami tercinta. Lelaki akan sangat merasa dihargai jika diberikan hadiah pada hari ulang tahun kelahirannya. Kalau anda pening-pening dan tak tahu nak berikan apa untuk suami anda, artikel ini memang direka khusus untuk anda. Terutama hadiah birthday untuk lelaki yang cukup bermakna buat anda. Kalau nak beri tu, kenalah beri yang istimewa agar pemberian anda nanti akan dikenang.

Lagilah kalau hadiah yang diberikan itu berkaitan dengan benda yang dia minat. Contohnya kalau lelaki tersebut atau suami meminati bola sepak, memang boleh dapatkan hadiah bola sepak ataupun baju jersey. Kalau minat kereta pun boleh berikan hadiah yang berkaitan dengan kereta. Lagi mahal lagi bagus kerana memang lelaki akan menghargai kalau dapat barangan yang mahal-mahal.

Apapun, pada kali ini, kami akan berikan beberapa idea bernas untuk anda fikirkan terutama kalau anda nak berikan kepada lelaki. Ada banyak pilihan yang anda ada untuk anda pilih yang mana yang terbaik berdasarkan kepada apa yang bakal anda dapat.

Idea Menarik Khas Untuk Insan Yang Bernama Lelaki

#1 Smartphone

Tak perlu pening-pening kalau nak berikan yang terbaik untuk lelaki. Terutama kalau lelaki ini meminati gadjet. Rasanya, ramai yang meminati gadjet dan antara yang popular adalah smartphone dan juga tablet. Kalau anda tidak tahu nak berikan apa dan mempunyai modal untuk berikan gadjet, tiada masalah untuk berikan satu kepada suami anda. Banyak pilihan kelas pertengahan yang ada dan kalau boleh berikanlah yang berjenama seperti Apple dan Samsung. Kalau tak mampu untuk berikan Apple dan Samsung pun tiada masalah kerana kami rekemen untuk anda jenama Oppo. Tengok pilihan paling berbaloi di SINI.

#2 Jam Digital

Ini adalah trendy masa kini. Jam adalah hadiah yang unik dan jam digital anda boleh berikan kepada suami ataupun teman lelaki anda. Memang antara pilihan yang berbaloi dan menarik yang anda boleh dapatkan. Sekarang ini pun ada banyak pilihan yang baik dan berbaloi untuk anda dapatkan. Boleh tengok disini dan pilih berdasarkan kepada apa yang anda inginkan.

#3 Berkaitan Dengan Hobi

Apa hobi suami anda? Tangkap gambar, main bola, main badminton, atau apa sahaja hobi yang lain yang ada. Berdasarkan kepada hobi tersebut, anda boleh dapatkan beberapa pilihan barangan yang ada di Lazada SINI. Daripada hobi, anda boleh berikan yang berkaitan dengan hobi suami anda ataupun lelaki yang anda ingin berikan hadiah tersebut.

Kalau dia suka tangkap gambar, boleh berikan kamera aksi, kalau suami sukakan kereta mainan, boleh berikan kereta kontrol ataupun dron. Terpulang kepada apa yang anda rasa suami anda mahukan.

#4 Cermin Mata

Antara yang kami rekemen untuk anda berikan sebagai salah satu hadiah harijadi yang romantik tetapi tidak terlalu mahal. Memang lelaki ini akan kerap memandu kereta dan kalau anda berikan cermin mata berjenama seperti Rayban di SINI, memang dia akan ingat anda selalau terutama ketika memandu kereta. Ianya sangat berpatutan dan pada kami adalah hadiah yang unik yang anda boleh berikan kepada suami ataupun lelaki yang anda ingin berikan hadiah.

#5 Dompet

Memang teknik lama, tetapi ianya efektif terutama kalau dompet orang yang ingin anda berikan itu dalam keadaan teruk dan tidak cantik. Boleh berikan yang ini sebagai salah satu tanda dan hadiah yang efektif dan sangat berbaloi. Harganya pun bergantung kepada jenama apa yang anda berikan. Untuk hadiah istimewa, kami sarankan untuk dompet yang berharga Rm100 dan ke atas, jangan beli yang terlalu murah, nanti cepat rosak. Tengok pilihan di SINI.

Yang Terbaik Untuk Suami Tercinta

Memang kalau boleh tu, kita nak berikan yang terbaik untuk suami ataupun sahabat yang tercinta. Ini adalah antara beberapa cadangan idea yang anda boleh fikir untuk anda berikan kepada mereka yang tersayang. Buat pilihan dan pilihlah yang mana yang bersesuaian dengan apa yang anda rasa mereka mahukan.

5 Hadiah Untuk Isteri Tercinta – No 2 Paling Seksi

Ada banyak cara untuk menghargai isteri anda. Memang naluri seorang isteri ini inginkan dihargai oleh lelaki dan salah satunya adalah dengan memberikan hadiah untuk isterti tercinta. Ya, tidak dinafikan yang ada banyak lagi cara lain untuk menghargai isteri tetapi, kalau anda mahukan cara yang sentiasa dikenang, ini adalah antara cara yang kami rekemen untuk anda.

Isteri memang ingin dihargai dan ingin mendapat hadiah pada hari-hari istimewanya. Antaranya adalah hari lahir, hari pertunangan, hari ulang tahun perkahwinan dan hari ibu. Kalau isteri anda seorang cikgu, jangan lupa untuk berikan sesuatu sempena hari guru. Apabila anda berikan hadiah pada hari-hari ini, memang isteri akan merasa lebih dihargai dan lebih disayangi.

Pilihan Hadiah Menarik Untuk Isteri

Tak semestinya kena yang mahal, sesuatu yang berharga dan tidak terlalu mahal pun boleh dijadikan sebagai hadiah. Cumanya, kalau boleh tu, janganlah bagi yang terlalu murah sampai tiada nilai. Berikan yang sederhana dan berbaloi, agar hadiah itu terus diingati sehingga ke akhir hayat.

Nak tahu hadiah apa yang menarik untuk anda berikan, berikut adalah antara beberapa tips dan petua dan kami. Ambil yang mana yang bersesuaian dengan apa yang anda mahukan.

#1 Penginapan Di Hotel

Nak cuba sesuatu yang baru, kenapa tidak menginap di hotel sahaja. Mungkin tidak terlalu dekat dengan rumah untuk tukar mood daripada mood biasa-biasa kepada mood yang romantik. Sekarang ini pun ada banyak deal-deal menarik dan hadiahkan ini sempena dengan hari-hari istimewa isteri anda. Memang menarik kan. Ada banyak laman yang membolehkan anda untuk mendapatkan deal-deal hotel terbaik antaranya adalah TRIVAGO.

Yang menarik berkenaan dengan Trivago ini adalah, anda buat carian ditempat yang anda ingin pergi dan laman ini dah filter deal yang terbaik berdasarkan kepada tempat yang anda ingin pergi. Kan menarik dan berbaloi.

#2 Baju Tidur

Yang ini agak erotik dan salah satunya adalah untuk beritahu kepada isteri yang apa yang anda mahukan dari mereka dan macam mana cara mereka terutama pakaian di tempat tidur. Ada banyak pilihan yang ada dan semestinya anda cari pakaian yang boleh menaikkan nafsu anda ketika tidur. Ada banyak pilihan sekarang ini dan kami sarankan anda pergi ke SINI.

Dari sini, anda buat pilihan untuk dapatkan design yang anda inginkan. Memang terbaik dan sangat berpuas hati.

#3 Cermin Mata Hitam

Tidak salah untuk berikan cermin mata hitam kepada isteri terutama yang sering keluar bekerja ataupun yang sering memandu. Setiap kali mereka pakai, memang mereka akan ingat anda. Tak tahu nak pilih yang mana? Anda boleh ke sini dan buat pilihan berdasarkan kepada apa yang anda inginkan. Tengok pilihan Rayban di SINI.

#4 Bunga

Bunga pun adalah antara yang universal dan sesuai untuk pelbagai aktiviti dan hari istimewa bersama dengan isteri. Boleh berikan dan masukkan dalam senarai terutama kalau anda tidak tahu nak berikan apa untuk isteri anda.

#5 Telefon Pintar

Kalau anda mempunyai bajet yang agak besar, tidak salah untuk berikan ini kepada isteri anda. Banyak pilihan jenama sekarang ini untuk anda pilih. Boleh pilih Iphone, Samsung ataupun nak yang tidak terlalau mahal, Oppo dan Huawei. Bergantung kepada bajet anda, buat pilihan yang terbaik. Sekarang pun memang telefon ini adalah satu keperluan dan kalau memang isteri anda mempunyai telefon yang sudah lama, memang boleh fikirkan untuk dapatkan satu. Boleh tengok sini untuk beberapa pilihan terbaik yang anda boleh dapatkan. Tengok pilihan yang ada di SINI.

Ini adalah antara beberapa pilhan untuk hadiah kepada isteri yang tersayang. Pilih yang mana yang kena dengan apa yang anda mahu berikan dan buat pilihan. Memang berbaloi dan terbaik.