Skip to main content

Cara Memasak Daging Simple dan Mudah

Memang ramai mencari cara memasak daging yang mudah dan sebenarnya, ada banyak cara yang anda boleh gunakan untuk memasak daging. Yang paling penting adalah untuk membuatkan daging yang anda masak itu lebih lembut dan empuk ketika di masak. Selepas itu, barulah anda boleh menggunakan pelbagai resepi seperti daging masak kicap dan juga daging kari dan pelbagai resepi masakan daging yang lain. Apabila daging yang anda masak sudah empuk, nak buat sup daging pun tiada masalah.

Jadi, pada kali ini, kami akan kongsikan beberapa tips penitng kepada anda agar daging yang anda masak cepat lembut dan empuk. Juga beberapa cara memasak dan cara memotong daging yang simple dan mudah untuk anda cuba gunakan. Inilah yang penting sekali dalam memasak daging.

Cara Memasak Daging Mudah dan Terbaik

Ada beberapa cara untuk memasak daging yang mudah dan membuatkan daging yang anda masak itu cepat empuk. Cara yang bakal kami tunjukkan ini adalah cara yang kami telahpun gunakan dan antara cara terbaik yang ada sekarang ini.

Cara Pertama : Gunakan Periuk Tekanan

Periuk tekanan memang memudahkan banyak perkara terutama kalau anda nak merebus daging yang biasanya mengambil masa beberapa jam, dengan periuk tekanan, tempoh untuk mengempukkan daging hanyalah 10 minit. Ianya boleh dikatakan antara periuk magic yang ada sekarang ini yang memang memudahkan banyak perkara. Selain untuk merebus daging, ada banyak lagi kegunaan periuk tekanan ini yang memang memudahkan urusan suri rumah. Antaranya adalah, anda juga boleh menggunakan periuk tekanan ini untuk memasak nasi. Hanya dalam lebih kurang 10 minit, nasi anda boleh masak, memang antara yang terbaik dan memudahkan.

Ada banyak jenama periuk tekanan yang ada di pasaran sekarang ini. Untuk memudahkan anda, kami ada berikan beberapa review berkenaan dengan periuk tekanan ini di SINI. Ianya adalah beberapa periuk tekanan terbaik yang ada di pasaran sekarang ini. Anda boleh buat pilihan anda untuk mendapatkan periuk terbaik berdasarkan kepada bajet dan jenis yang anda mahukan.

Cara Kedua : Potong Nipis-nipis

Alternatif kepada periuk tekanan, cara ini pun memang tiada masalah, asalkan anda potong daging yang anda ingin masak itu nipis-nipis. Kalau anda memotong daging kecil-kecil, memang anda boleh masak seperti biasa. Bila anda memotong kecil-kecil, luas permukaan yang terdedah adalah lebih banyak dan dengan itu memudahkan daging tersebut untuk masak seperti biasa. Tak percaya anda boleh cuba sendiri bila anda potong nipis-nipis dan masak seperti biasa, apa yang akan jadi.

Cara Potong Daging

Potong daging juga memerlukan cara yang unik dan betul. Antara apa yang terpenting dalam memotong daging adalah menggunakan pisau yang betul. Ada beza antara pisau melapah dan pisau potong daging. Kalau anda kerap melakukan aktiviti memotong daging ataupun melapah, lebih elok kalau anda mempunyai pisau yang tersendiri bagi memudahkan aktiviti anda untuk memotong daging. Untuk mendapatkan info lanjut berkenaan dengan pisau lapah di SINI dan pisau potong daging di SINI.

Apa yang paling penting adalah, apa yang anda lakukan membolehkan anda memasak daging dengan lebih mudah dan simple. Diharapkan, dengan itu, ianya membolehkan anda untuk memasak dengan simple dan mudah. Apapun, kalau anda kerap memasak daging, adalah sangat digalakkan untuk anda dapatkan periuk tekanan. Ianya memang memudahkan anda untuk melakukan pelbagai perkara. Memang terbaik.

3 Petua Lembutkan Daging Cepat

Pada kali ini, kami akan berkongsi beberapa cara ataupun petua lembutkan daging. Ianya adalah tips berguna untuk anda kalau anda nak lembutkan daging yang anda masak. Harapnya, dengan adanya tips ini, ianya akan sedikit sebanyak membantu anda untuk memasak makanan dengan lebih cepat.

Ada banyak cara yang anda boleh gunakan untuk lembutkan daging ataupun memasak daging dengan pantas dan cepat. Cara yang akan kami kongsikan ini adalah cara yang telah kami lakukan sendiri dan mendapat sukses. Diharap, anda pun boleh aplikasikan tips-tips yang bakal kami kongsikan ini dan anda mendapat manfaat daripada perkongsian pada kali ini.

Tips atau petua lembutkan daging

Petua pertama adalah dengan menggunakan getah betik.

Getah betik memang dikenali sebagai petua utama dan apa yang berlaku adalah, hasil tindakbalas kimia antara getah betik dengan daging menyebabkan daging lebih cepat empuk. Caranya, anda rebus dahulu daging yang anda mahu makan untuk satu tempoh yang tidak terlalu lama. Peram daging tersebut dengan getah betik selama satu jam, dan masak makanan yang anda mahu makan. Tidak susah dan kami percaya teknik ini sangat efektif untuk melembutkan sama ada daging kambing ataupun daging lembu.

Apalagi, cuba gunakan tips ini dahulu sebelum anda guna teknik yang lain. Saya dah cuba, kalau anda tidak cuba, macam mana nak tahu berjaya ataupun tidak kan.

Petua kedua adalah dengan menggunakan periuk tekanan

Periuk tekanan ini boleh dikatakan sebagai satu periuk ajaib. Kalau biasa anda mengambil masa untuk empukkan daging selama 1 jam, dengan periuk tekanan ini, tempoh untuk empukkan daging hanya 10 minit. Betul, kalau tak percaya boleh cuba, hanya dalam 10 minit, daging yang anda letak sudah boleh empuk. Daging sahaja ke? Selain daripada daging, anda juga boleh gunakan periuk tekanan untuk pelbagai tujuan lain. Antaranya adalah anda boleh masak nasi. Tempoh untuk masak nasi dipendekkan menjadi 10 minit sahaja.

Ianya adalah periuk ajaib yang sangat berbaloi. Kalau anda gunakan getah betik, tidak selalu anda akan jumpa dengan daun betik terutama kalau tinggal di bandar. Periuk tekanan adalah antara alternatif terbaik yang ada di pasaran untuk mempercepatkan anda memasak dan sebagai petua lembutkan daging terbaik di pasaran. Kami memang sarankan anda untuk ada periuk ini satu di rumah untuk memudahkan anda memasak. Tak tahu nak pilih periuk tekanan apa, jangan bimbang, anda boleh ke SINI untuk melihat review daripada kami untuk beberapa periuk tekanan terpilih di pasaran.

Petua Ketiga adalah dengan teknik pemotongan yang berkesan

Dengan hanya menggunakan teknik pemotongan yang berkesan, anda sudah boleh menjimatkan waktu memasak makanan yang anda mahukan. Dengan syarat, pemotongan anda mestilah nipis agar luas permukaan yang terdedah lebih banyak. Dengan itu, lebih cepat kalau anda memasak makanan yang sebegini.

Ianya adalah tips terbaik dan kalau ikutkan pengalaman kami, anda tidak perlu untuk rebus daging pun, hanya sekadar masak seperti biasa pun sudah memadai, tidak percaya, anda boleh cuba sendiri dan lihat hasilnya.

Lembutkan Daging Sampai Empuk

Siapa yang nak makan daging yang liat dan susah untuk dimakan. Untuk itu, kalau ada daging yang empuk atau tips untuk empukkan daging ini memang memberikan kelebihan kepada anda, lagilah kalau anda dapat jimatkan masa untuk empukkan daging dengan periuk tekanan. Semuanya jadi pantas.

Apapun, terpulang kepada anda, cuba lakukan tips-tips yang kami cadangkan ini dan insyaAllah anda akan lihat hasilnya nanti.

4 Cara Melembutkan Daging

Memang ramai yang mencari cara melembutkan daging lembu ataupun kambing. Daging lembu ataupun kambing mempunyai penggemarnya yang tersendiri. Sebenarnya, ada banyak cara untuk melembutkan daging agar proses memasak anda menjadi lebih cepat dan pantas.

Pada kali ini, kami akan berikan beberapa tips ataupun 4 cara terbaik bagaimana untuk anda melembutkan daging agar sentiasa empuk dan cepat dimasak. Terpulang kepada anda untuk mengikut tips yang mana, asalkan daging yang anda masak ini cepat empuk dan enak dimakan.

Cara Melembutkan Daging

Cara Pertama : Rebus Sahaja Daging

Cara ini adalah cara yang biasa digunakan oleh ramai orang. Ianya tidak susah tetapi mengambil masa yang lama untuk diaplikasikan. Anda rebus daging yang anda masak untuk satu tempoh masa yang lama. Biasanya mengambil masa sehingga 1 jam untuk betul-betul empuk. Kalau nak lebih cepat masak, dinasihatkan untuk anda potot nipis-nipis agak luas permukaan daging yang terkena air panas itu lebih besar. Apabila luas permukaan yang terdedah lebih besar, lebih mudah untuk anda merebus daging yang dimasak. Ini adalah tips yang paling simple.

Cara Kedua : Gunakan Periuk Tekanan

Periuk tekanan ataupun pressure cooker adalah antara item yang memudahkan kehidupan anda. Ianya memang berguna terutama kalau anda nak cepat memasak. Dengan periuk tekanan ini, anda boleh merebus daging yang biasanya mengambil masa 1 jam, anda boleh rebus dalam masa hanya 10 minit sahaja. Tidak terhad kepada daging, masih banyak lagi fungsi lain yang anda boleh gunakan untuk periuk tekanan.

Antara fungsi lain yang anda boleh gunakan untuk periuk tekanan adalah fungsi memasak nasi. Kalau memang anda nak cepat, proses memasak nasi hanyalah 10 minit menggunakan periuk tekanan ini. Semuanya jadi pantas dan ada yang menggelarkan periuk tekanan ini sebagai periuk magic.

Anda boleh menggunakan periuk tekanan elektrik ataupun periuk tekanan yang mana anda perlu rebus sendiri periuk tersebut. Kami lebih rekemen anda untuk dapatkan periuk tekanan elektrik yang ada kerana dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang penting. Lebih berbaloi untuk anda gunakan. Kalau mahukan info yang lebih lengkap lagi berkenaan dengan periuk tekanan ini, boleh ke SINI untuk mendapatkan maklumat yang lebih lengkap.

Cara Ketiga : Potong Daging Nipis-Nipis

Saya sendiri pernah gunakan teknik ini, anda masak daging nipis-nipis dengan luas permukaan yang kecil. Misalkata anda nak buat daging masak kicap, dengan potong daging nipis-nipis, anda tidak perlu untuk merebus daging yang anda masak tersebut, cukup hanya dengan masak seperti biasa. Ianya adalah teknik yang paling ringkas dan simple. Untuk teknik ini, memang anda kena banyak bersabar untuk memotong potongan daging yang anda mahukan.

Cara Keempat : Gunakan Daun Betik

Daun betik mengandungi enzim yang boleh digunakan untuk empukkan daging. Caranya adalah dengan membungkus daun betik yang mempunyai getahnya lagi dengan daging yang sudah direbus. Proses ini membolehkan anda untuk mendapatkan daging yang lebih empuk dan memudahkan anda untuk memakan daging tersebut. Mudah dan terbaik kan, ianya adalah antara teknik turun temurun terbaik yang ada.

Harap dengan anda aplikasi teknik ini, agar daging cepat empuk saat direbus. Banyak lagi tips lain yang anda boleh cuba, tetapi yang diatas ini adalah antara yang saya pernah lakukan sendiri. Kalau nak cepat, memang saya galakkan anda untuk dapatkan periuk tekanan dan sekarang ini memang banyak pilihan periuk tekanan yang ada di pasaran.