Skip to main content

Tips Resepi Waffle Rangup Terbaik di Malaysia

Memang tidak dinafikan, ramai yang cuba untuk membuat waffle yang rangup untuk di makan dirumah. Macam saya, saya lebih suka jenis yang rangup dan crunchy agar dapat dinikmati sehingga ke hujung jari. Cara untuk membuat resepi seperti ini tidaklah susah. Dengan teknik yang betul dan peralatan yang sesuai, memang tiada masalah untuk anda membuat waffle yang sedap dan rangup.

Jadi, pada kali ini, saya nak berikan beberapa tips penting kepada anda tertutama yang inginkan waffle yang sedap dan rangup. Apapkah peralatan-peralatan yang sesuai untuk membuat masakan yang rangup dan yang paling penting sekali adalah, langkah demi langkah untuk membuat masakan ini.

waffle-maker-terbaik

Peralatan yang diperlukan untuk membuat waffle

Yang paling penting adalah kena ada waffle maker. Kalau tak ada alat ini, susah sikit nak buat resepi ini. Kalau dah ada acuan, lagi mudah, tetapi kalau belum ada lagi, anda boleh tengok beberapa pilihan termurah di SINI dan satu lagi SINI. Ianya adalah antara jenama yang paling saya rekemen yang ada di Lazada ini.

Peralatan lain;

1 biji telur
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis kering
1 cawan susu segar (paling menjadi dengan susu HL)
½ garam
3 sudu mentega

Cara Untuk Membuat Jenis Rangup dan sedap

Step by step untuk buat resepi waffle crunchy ini mudah dan tidak susah. Yang pertama sekali adalah, campurkan tepung gandum, yis, gula, mentega, telur dan garam dan gaulkan secara rata. Anda boleh gaulkan secara rata, kalau tidak pun, gunakan mixer adalah lebih digalakkan untuk mendapatkan hasil yang lebih baik dan terbaik. Kemudian tambahkan air panas sedikit demi sedikit agar campuran tidak terlalu cair.

Kena pastikan yang waffle maker benar-benar panas sebelum masukkan adunan yang telah dicampur tadi. Yang paling penting pada masa ini memang kena masukkan dengan penuh kasih sayang dan lemah gemalai, bila buat macam ni lebih mudah masak.

Bila dah mula masukkan waffle tu, saya sarankan korang masukkan ia dari tengah, biar sekata adunan masakan ni. Bila dah masukkan tu, panaskan waffle selama lebih kurang 10 minit. Dinasihatkan, bila dah 5 minit panaskan tu, mulalah tengok-tengok kalau dah masak. Takut nanti daripada rangup terus hangus.

Bila ianya dah bertukar warna kepada warna kelabu gold, bolehlah angkat dan mula makan. Maksudnya dah masak waffle yang kita buat ni.

Akhir sekali, untuk menampakan ianya ni sedap dan cantik, bolehlah letak jem strawberi, coklat peanut butter dan lain-lain. Mana tau resepi yang korang nak buat ni boleh lawan yang ada kat daily fresh tu. Sedap memang sedap, tetapi terbaik.

Cukuplah setakat ini tips dan cara memasak waffle yang rangup yang terbaik dan murah. Yang penting adalah kena ada peralatan yang betul untuk memasak. Terutama maker. Kalau tak ada maker pun boleh, tapi susah sikit proses memasak tu. Lagipun, banyak pilihan yang murah-murah kalau anda cari di Lazada.

Resepi dah ada, tinggal anda perlukan peralatan yang sesuai je untuk buat masakan western ini. Bila dah ada resepi dan alatan yang betul, memang tiada masalah untuk anda cuba buat satu.

Dari segi resepi, memang ikut kreativiti. Kalau tak jadi yang saya rekemen ini, boleh cuba untuk guna resepi lain. Pun tak ada masalah. Itulah serba sedikit berkenaan dengan barangan terbaik untuk barangan rumah.

Leave a Reply